Gençlik ve spor il müdürlüklerine bağlı gençlik merkezlerinin 15-26 yaş arasındaki gençler tarafından bilinirlik düzeyi (Kocaeli ili uygulaması) - Örteş, Gültekin (My University, 2010)
1. ÖZET Serbest zamanın etkin ve verimli bir şekilde değerlendirilmesi modern toplumların önem verdiği bir kültür kavramı haline gelmiştir. Bu araştırma çalışmasında da, Kocaeli’de yaşayan 15-26 yaş arasındaki gençlerin, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı bulunan ve gençlere serbest zamanlarını etkin ve verimli bir şekilde değerlendirmeleri için hizmet veren Gençlik Merkezleri hakkında ne düzeyde bilgi sahibi olduklarını ve gençlerin serbest zaman değerlendirme alışkanlıkları içerisinde bu kurumların ne ölçüde yer aldığının belirlenmesi ve aynı zamanda gençlik merkezlerinin bilinirliklerini arttırma adına ne tür çalışmalar yapılması gerektiği ile ilgili öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır. Anket çalışması şeklinde olmak üzere hazırlanan anketler Gençlik Merkezilerine yakın mesafede bulunan 1 düz, 1 özel ve 1 meslek lisesinin farklı sınıflarından toplam 300 öğrenci ve üniversitenin farklı bölümlerinden 100 öğrenci tarafından doldurularak (toplam 400 kişi) sahip oldukları serbest zaman değerlendirme alışkanlıkları ve gençlik merkezi bilinç düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda Kocaeli ilinde yaşayan lise ve üniversite öğrencilerinin çok az bir bölümünün gençlik merkezlerini bildiği ve gençlik merkezlerinin serbest zamanlarını değerlendirme alışkanlıkları ve alternatifleri içerisinde yer almadığı belirlenmiştir. Gençlerin ekonomik durumlarının ve cinsiyetlerinin serbest zaman değerlendirme faaliyetlerine katılımda etkin ve belirleyici faktörler olmadıkları görülürken, televizyon izleme ve internet ortamında vakit geçirmenin serbest zaman değerlendirme sürecinin önemli bir kısmını teşkil ettikleri ortaya çıkmıştır. Araştırmaya katılan gençlerin büyük bir kısmı her ne kadar illerinde gençlikle ilgili çalışmalar yürüten kurumların varlığı ve yürüttüğü çalışmalardan habersiz olsa da, ihtiyaç duydukları eğitim, sağlık ve istihdam gibi alanlarda projeler geliştirilip eksiklikleri giderildiği takdirde, gençliğin ülkemizin geleceğini olumlu yönde değiştirebileceğine önemli bir oranda inanmaktadırlar. zeyi, Gençlik, Gençlik merkezleri, Kocaeli 2.

The Level of Awareness of The Youth Centers Affiliated to Provincial Directorates of Youth and Sports Among The Young Between The Age Range 15-26 (Provincial Application of Kocaeli) Utilizing leisure time in an effective and efficient way has become a cultural concept which is considered important by the modern society. In this research study, it is seeked to identify the level of awareness of the youth centers supplying service to the young for utilizing their leisure time in an effective and efficient way by the youth between the age range 15-26 and living in Kocaeli, and to what extent these institutions are included in their habits of utilizing leisure time, and also to bring out recommendations about what kind of practices can be done to increase the awareness level of the youth centers. Questionnaires having been prepared as public survey have been filled by 300 high school students in total attending different grades in state high schools, private high schools and vocational high schools which are nearby the Youth Centers and 100 university students from varied departments (400 people in total) with a view to identify their leisure time habits and the level of their awareness of the youth center. As a result of the evaluation of the survey data, it is indicated that a very minor part of the high school and university students living in Kocaeli is aware of the youth centers and that youth centers are not included in the ways of utilizing their leisure time or in their alternatives to leisure time habits. Whereas it is seen that economic conditions and gender of the youth are not influential and decisive factors in participating in leisure activities, it is discovered that a significant time period utilized for leisure activities consists of watching television and spending time on the internet. Although the major part of the youngs participating in the survey is not aware of the institutions carrying out practices for the youth and the practices carried out, they mostly believe that youth can change the future of our country in a posivite way in the event that the projects on needed areas such as education, health and employment are materialized and the requirements of them are met. Kocaeli, Level of awareness, Youth, Youth Centers,
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Spor