İstanbul’daki özel fitness merkezlerine devam eden bireylerin spor ekonomisine katkısı - Görünü, Recep Mehmet (My University, 2016)
İstanbul’daki Özel Fitness Merkezlerine Devam Eden Bireylerin Spor Ekonomisine Katkısı Günümüzde, spor salonları ve özel fitness merkezleri önemli bir küresel ticaret sektörü oluşturmaktadır. Araştırmamız; ferdin bizzat kendisi tarafından yapılan spor harcamaları kapsamında olup, fitness merkezlerine üye olan bireylerin yaptıkları spor harcamalarının çeşitli başlıklar altında incelenmesini konu almıştır. Bu çalışmanın amacı İstanbul’daki özel fitness merkezlerine devam eden bireylerin kişisel yıllık spor harcamalarının ampirik olarak analizi yapılarak, demografik ve diğer etkenlere göre kişisel yıllık spor harcamalarının farklılık gösterip göstermediğini belirlemek suretiyle spor ekonomisine katkısını ortaya koymaktır. Çalışma; İstanbul ilinde bulunan özel fitness salonlarına en az bir yıllık üyeliği olan katılımcılardan elde edilen verilerle oluşturulmuştur. Elde edilen veriler SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences) kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz aşamasında Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H Testleri uygulanmıştır. Yapılan testler sonucunda özel fitness merkezlerine üye olan bireylerin kişisel yıllık spor harcamalarının bazı demografik değişkenlere ve diğer değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna varılmıştır. Bu anlamlı farklılıklarda yaş, eğitim durumu, aile gelir durumu, medeni durum, meslek, yapılan spor aktivitesi ve düzenli spor yapma sıklığı değişkenlerinin etkili olduğu anlaşılmaktadır. Anahtar Sözcükler: Fitness, Fitness Merkezi, Spor Ekonomisi

Contribution Of The Individuals Who Attend To Private Fitness Centers İn İstanbul To Sports Economics Today, gyms and private fitness centers constitute a significant global business sector. Our study was conducted within the scope of expenses individuals spend on sports by themselves and is about the investigation of the sports expenses of individuals, who are members of fitness centers, within various topics. The aim of this study is to demonstrate the contributions of individuals who attend to private fitness centers in İstanbul to the sports economics by analyzing their personal annual sports expenses empirically and determining whether the personal annual expenses of individuals differ according to their demographic and other factors. The study comprises of the data gathered from individuals with at least a year of membership from private fitness centers in İstanbul. The acquired data were analyzed by using SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences) software. Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis H tests were conducted in the analysis stage. As a result of the conducted tests, it was concluded that the personal annual expenses of individuals demonstrated meaningful differences according to several demographic and other variables. It was determined that the variables of age, education level, family’s income state, marital status, job, the exercised sports activity and frequency of exercising sports regularly were in effect in these meaningful differences. Key Words : Fitness, Fitness Center, Sports Economics.
Keywords: Ekonomik yönler; Fitness merkezleri; İstanbul; Spor; Türkiye