Kozmetik sektöründe ambalajın yeri ve kadın tüketicilerin satın alma davranışına etkisi - Bayramoğlu, Seda Melek (My University, 2019)
Günümüzde tüketicilerin satın alma kararları pek çok faktörün etkisi altında olmaktadır. Ambalaj da bunlardan birisidir.Bu çalışma kozmetik sektöründe ambalajın yerini belirlemek ve kadın tüketicilerin satın alma davranışını tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla ambalajın kadın tüketicilerin satın alma davranışı üzerindeki etkisi nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket tekniği kullanılarak araştırılmıştır. Çalışmada ambalaj, kozmetik sektörü ve tüketici davranışları ile ilgili temel kavramlar açıklanmış, kadın tüketicilerin satın alma davranışının kozmetik sektöründe ambalajdan ne düzeyde ve ne şekilde etkilendiğiyle ilgili kapsamlı bir araştırma yapılmıştır.Araştırmada kozmetik ürün ambalajlarının kadın tüketicilerin satın alma davranışına tesir ettiği saptanmıştır.Kadın tüketicilerin satın alma davranışı ile kozmetik ürün ambalajları arasında pozitif yönlü bir ilişki mevcuttur. Araştırmanın 413 kadının katılımıyla gerçekleştirilmesi tezin sınırlılığına işaret etmektedir. İÇİNDEKİLERSayfa No.ÖZETiABSTRACTiiÖNSÖZiiiİÇİNDEKİLERivTABLOLAR LİSTESİviiŞEKİLLER LİSTESİix1. GİRİŞ11.1. Çalışmanın Amacı41.2. Çalışmanın Problemi41.3. Çalışmanın Planı41.4. Çalışmanın Olası Katkıları52. KAVRAMSAL ÇERÇEVE62.1. Ambalajla İlgili Temel Bilgiler62.1.1. Ambalaj Tanımı62.1.2. Ambalajın Fonksiyonları92.1.3. Ambalaj Türleri122.1.4. Ambalajlama Stratejileri132.1.5. Ambalajın Etkileri152.1.6. Ambalajın Önemi182.2. Tüketici Satın Alma Davranışı202.2.1. Tüketici Satın Alma Davranışı Tanımı202.2.2. Tüketici Satın Alma Davranışının Özellikleri222.2.3. Tüketici Satın Alma Davranışını Etkileyen Faktörler242.2.4. Tüketici Satın Alma Davranışı Sürecinin Aşamaları272.2.5. Tüketici Satın Alma Davranışının Sonuçları ve Etkileri292.3. Kozmetik Sektörü ile İlgili Temel Bilgiler322.3.1. Kozmetik Sektörünün Yapısı322.3.2. Sektördeki Ürünler ve Hizmetler332.3.3. Sektörün Güncel Durumu352.3.4. Sektörü Etkileyen Gelişmeler352.3.5. Tüketicilerin Sektörden Beklentileri362.4. Kozmetik Sektöründe Ambalaj372.5. Tüketici Satın Alma Davranışı ve Ambalaj İlişkisi383. YÖNTEM403.1. Araştırmanın Amacı403.2. Araştırmanın Problemi403.3. Araştırmanın Önemi413.4. Araştırmanın Yöntemi423.4.1. Kişisel Bilgiler Formu423.4.2. Ambalaj ve Tüketici Tercihi Ölçeği423.4.3. Tüketici Tarzları Envanteri423.5. Araştırmanın Evren ve Örneklemi433.6. Verilerin Analizi434. BULGULAR45SONUÇ VE ÖNERİLER77KAYNAKÇA80EKLER85Ek 1. Demografik Özelliklere Ait Form85Ek 2. Ambalaj ve Tüketici Tercihi Ölçeği87Ek 3. Tüketici Tarzları Envanteri89

Today, consumers’ purchasing decisions are influenced by many factors. Packing is one of them. This study was conducted to determine the place of packaging in cosmetics sector and to determine the purchasing behavior of female consumers. For this purpose, the effect of packaging on the purchasing behavior of female consumers was investigated by using one of the quantitative survey methods. In this study, it is explained basic concepts of packaging, cosmetics sector and consumer behavior. A comprehensive research is conducted on the level and manner in which the purchase behavior of female consumers is affected by the packaging in the cosmetics sector. In the research, it was found that cosmetics product packaging was influental on the purchasing behavior of female customers. There is a positive relationship between purchasing behavior of female consumers and cosmetics product packaging. The fact that the research was conducted with the participation of 413 women points the limitation of the thesis.
Keywords: Ambalaj; Consumer Behaviour; Cosmetics industry; Halkla ilişkiler; Kadın tüketiciler; Kozmetik endüstrisi; Kozmetik Sektörü; Packaging; Public relations; Tüketici Davranışı; Women consumers