Konut finansmanı sisteminde gayrimenkul değerlemesi - Türeoğlu, Zeynel Ergun (My University, 2008)
Gelişmiş ülkelerde uzun yıllardır uygulanan konut finansman sisteminde gayrimenkul ipoteği ile teminat altına alınmış kredi alacaklarının menkul kıymete dönüştürülmesinde önemi unsurların birisi de gayrimenkulün değerinin tespit edilmesidir. Bir gayrimenkulün belli standartlara bağlı olarak, uzman kişilerce değerlemesi, sadece kredi teminatı olması durumunda değil alım satımda kullanılacak fiyatı etkileyecek tüm unsurların ortaya konulması, fiyatın bunları içerecek şekilde doğru olarak belirlenmesi, finansman oluşturulması ve bu sektöre yapılacak yatırım imkanlarının belirlenmesi açısında da son derece önem taşımaktadır. Ülkemizde konut finansman sisteminin kurulmasına yönelik olarak hazırlanan düzenlemeler kapsamında Uluslararası Değerleme Standartları uygulamaya konmuş ve değerleme yapacak kişilerin nitelikleri düzenlemeye bağlanmıştır. Bu çerçevede gayrimenkul değerlemesi ile ilgili standartlar kapsamında, üç temel değerleme yaklaşımının örnekler ve uygulamalarla incelenmesine çalışılmıştır. Daha sonra yaklaşımların uygulanmasındaki sorunların ortaya konması, sektördeki fiyatlamanın sağlıklı yapılabilmesi ve gayrimenkul değerlemesinin etkinliğinin artırılması amaçlarına yönelik önerilerde bulunulması amaçlanmıştır.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Gayrimenkul Değerleme; Konut Finansmanı