Genel üretim maliyetlerinin denetimi ve bir uygulama - Beşoğul, Çağatay (My University, 2007)
GENEL ÜRETİM MALİYETLERİNİN DENETİMİ VE BİR UYGULAMA Genel üretim maliyetlerinin, mamullerin gelisiminde etkili olması, rekabet avantajı saglaması ve isletmenin verimliligini önemli miktarda etkilemesi, üretim sanayisinde dikkatlerin genel üretim maliyetleri üzerine yogunlasmasına neden olmustur. Ayrıca degisen üretim teknolojisi, genel üretim maliyetlerinin yapısını degistirmekte ve kontrolünü güçlestirmektedir. Bunun yanında maliyet muhasebesinin farklı ve degisken yapısı, denetim açısından riskli bir ortam olusturmaktadır. Denetim sırasında uyulacak standartların ise tek bir kaynaga dayandırılamaması, maliyet denetiminin farklı yapısını ortaya koymaktadır. Bu çalısma ile genel üretim maliyetlerinin bagımsız denetiminin nasıl yapılacagı anlatılmaya çalısılmıstır. Genel bir denetim sürecinde hangi asamalardan geçilecegi gösterilmistir. Genel üretim maliyetlerinin özelliklerinden dolayı, bu asamaların neleri içerdigi ve nasıl olması gerektigi açıklanmıstır. Bu özelliklerin arasında genel üretim maliyetlerinin karmasık yapısı, mamulden mamule degismesi ve zamanlama sorunları oldugu görülmüstür.

AUDT OF FACTORY OVERHEAD COSTS AND AN APPLCATON Effectiveness in product development, getting competing advantage, and contribution in productivity of company, cause manufacturing industry’s attentions intensify on factory overhead costs. Beside, changing production technology modifies the structure of the factory overhead costs and make difficult to control these costs. n addition to this, variable and different structure of the cost accountancy forms a risky environment for audit. Different sources of standards that must be conformed during audit process, shows different structure of cost audit. ndependant audit of factory overhead costs are tried to explain with this work. Also which stages will pass in general audit process are shown in this work. Because of the specifications of factory overhead costs, what things this stages include and how they must be are stated. Among these specifications complex form of the factory overhead costs, changeability from product to product and timing problems are seen.
Keywords: Maliyetlendirme; Muhasebe; Muhasebe Denetimi