Palaiologos dönemi (1261-1453) Bizans İmparatorluğu'nda bilim - ÇELİK, SİREN (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yayınları, 2022)
arihin en kudretli hükümdarlarından biri olan Fatih Sultan Mehmed, askerî ve siyasi başarılarının yanında aynı zamanda sanatçıların hamisi; büyük bir kanun adamı, astronomi ve coğrafya bilen, bilim ve felsefe tutkunu, resim ve heykele ilgi duyan entelektüel bir kişiliğe sahipti. Bugüne kadar Fatih Sultan Mehmed hakkında yapılan çalışmalarda kültür ve zihniyet tarihi genelde ihmal edilmiştir. Entelektüel Bir Osmanlı Padişahı: Fatih Sultan Mehmed, alanında uzman yazarların kaleme aldığı, üç bölümden ve on sekiz yazıdan oluşan kolektif bir eser. Kitapta; Fatih Sultan Mehmed’in kurduğu sistem, entelektüel kişiliği, kadim uygarlıklara olan ilgisi, ilim adamlarına ve âlimlere karşı yakınlığı, şair kimliği, şairleri ve âlimleri himaye konusunda gösterdiği gayreti, kütüphanesinde bulunan eserler, okuduğu kitaplar, Bizans entelektüellerinin yanı sıra İtalyan sanatkârlarının ve ilim adamlarının Fatih’e bakışı gibi konular ana hatlarıyla ele alınıyor.