Yerel yönetimlerin sporun kitlelere yayılmasına etkisi (Eskişehir ili örneği) - Sinopluoğlu, M. Burak (My University, 2011)
1.ÖZET Toplumların gelişmesi için yerel yönetimlerin önemi tüm dünyada bilinmektedir. Özellikle gelişmiş ülkeler yerel yönetimlere önem vererek, teşkilatlarını sağlam oluşturmuşlardır. Ülkemizde yerel yönetimlerin önemi geç fark edilmekle birlikte yasal düzenlemelerle güçlendirmeye çalışılmaktadır. Bunun için de 2004 yılında getirilen yasal düzenlemelerle yerel yönetimlere önemli görevler yüklenmiştir. Bu görevler içerisinde sporla ilgili olan maddelerin de olduğu bir gerçektir. Bu araştırmada sporun kitlelere yaygınlaştırılması boyutunda yerel yönetimlerin kanunlar, mevzuat ve anayasanın verdiği görevler konusunda ne kadarını gerçekleştirdiğini, yapılan semt sahaları, oyun alanları, salonlar, rekreasyon alanlarının yeterli olup olmadığının tespitine çalışılmıştır. Bu araştırmada öncelikle yerel yönetimlerin tarihi, yerel yönetimlerin görev ve fonksiyonları, gelir-giderleri hakkında bilgi verildi, sonra da yerel yönetimlerin sporla olan ilişkisi kanunların ve mevzuat çerçevesinde açıklanmaya çalışılmış ve en sonunda da Eskişehir’ deki yerel yönetimlerin faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgi verilerek spora olan katkıları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu araştırmada Eskişehir İli örnek alınmıştır. Bu şehrin yerel yönetimlerinin sportif anlamda katkılarını tespit etmek için, onbir- elli dokuz yaş grubuna anket uygulanarak, değerlendirilmiş ve sonuç bölümünde analiz edilmiştir. Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırma Eskişehir İlindeki yerel yönetim kuruluşları olan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi ve Eskişehir İl Özel İdaresine uygulanmıştır. İstatistiksel değerlendirmeler frekans(f), yüzde dağılımları (%) teknikleri kullanılarak, SPSS 15.0 paket istatistik programında yapılmıştır AnahtarSözcükler:Merkezi Yönetim, Spor, Spor Yönetimi, SporunYaygınlaşması, Yerel Yönetimler 2.

The Effect Of The Spread Of Sports Among The Masses Of Local Governments (The Case Of Eskişehir) The importance of local administrations in the development of societies is well known all over the world. Especially developed countries have attached importance to local administrations and thus formed solid organizations. In our country, there is an effort to strengthen local administrations, whose importance has been discovered late, with legal arrangements. For this purpose, important tasks have been assigned to local administrations with the legal arrangements introduced in 2004. It is a fact that articles on sports are included in these tasks as well. In this research, regarding the generalization of sports to masses, the extent to which local administrations have realized the tasks assigned by laws, legislation and constitution and whether or not the local fields, playing fields, gyms and recreational areas constructed are adequate have been determined. In this research, first information has been given about the history, tasks and functions and incomes-expenditures of local administrations and then the relationship between local administrations and sports has been explained within the framework of laws and legislation and finally information has been given about the activities and projects of local administrations in Eskişehir and their contributions to sports have been determined. In this research, Eskişehir Province has been taken as an example. For the purpose of determining the contributions of local administrations in this city in terms of sports, a survey has been conducted on the age group of eleven-fifty nine. Then, this survey has been evaluated and, in the conclusion, analyzed. In the research, survey method has been employed as the data collection technique. The research has been performed on local administrations in Eskişehir Province; namely Eskişehir Metropolitan Municipality, Odunpazarı Municipality, Tepebaşı Municipality and Special Provincial Administration of Eskişehir. Statistical evaluations have been made in SPSS 15.0 statistical package program by using the techniques of frequency (f) and percentage distributions (%). Key Words: Central Government, Local Administrations, Sport, Sport Management, Spread of Sport Activities
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Belediyeler; Yerel Yönetimler_Spor