Türk bankacılık sisteminin gelişimi ve 2000-2001 finansal krizleri sonrası bankacılık sektörünün yeniden yapılanması - Bilgin, Kübra (My University, 2019)
Bankalar fon fazlası olanlardan fon açığı olanlara fonların transferini sağlayan kâr amaçlı faaliyetler gösteren kuruluşlardır. Önemi küresel piyasalarda da kabul gören finans sisteminin ve reel piyasaların ayrılmaz parçası olarak nitelendirilen bankacılık sektörünün tarihimizdeki gelişimi 19. yüzyıla kadar dayanmakta olup özellikle 1980’li yıllarda başlayan mali liberalizasyon sürecinde ve sonrasında 1990’lı yıllarda mali sistemle bütünleşmesi sonucu yapısal değişikliklerle ekonomik sistem içerisinde yerini almıştır. Ekonomide kalıcı makroekonomik çalışmalar üzerine yoğunlaşmak ve istikrarlı politikalar üretmek sektörde oluşacak krizlerinden başarılı bir şekilde çıkmayı sağlamaktadır.Türkiye ekonomisinde 2000 yılından önceki dönemlerde bankacılık sektörü kırılgan yapıya sahip olduğundan, bu durum finansal krizin tetikleyicisi olmuş ve 2000 Kasım-2001 Şubat finansal krizleri ile karşı karşıya kalınmıştır.Bu çalışmada, Türk Bankacılık Sisteminin tarihsel süreçteki gelişimi ve mevcut sistemde bulunan banka türleri ele alınırken; krizlerin türleri, bankacılık krizlerinin nedenleri ve bankacılıktaki risk unsurlarına değinilmiştir. Ayrıca, 2000 ve 2001 finansal krizlerinin öncesi ve sonrası açıklanarak, 2002 yılından günümüze kadar geçen sürede bankacılık bilanço verileri karşılaştırmalı olarak incelemeye alınmıştır. Son olarak, sektöre yönelik yapılan yasal düzenlemeler belirtilerek sistemin sağlam bir temele sahip olması için genel değerlendirme yapılmış ve önerilerde bulunulmuştur.

Banks are profit making institutions which transfer excessive funds to those running a fund deficit. The banking sector, which is widely regarded as an inseparable component of the international financial system and whose history begins in the 18th century took its current form in the economic system after the financial liberalizations of the 1980s and the structural reforms which occurred after its merging with the financial system in the 1990s. A focus the macro-economic level and the pursuit of stable policies have enabled the sector to emerge successfully from crises.Prior to the 2000s the Turkish banking sector was structurally fragile and this situation precipitated financial crises, resulting in the crises of November 2000 and February 2001.This study investigates both the historical development of the Turkish banking system and the current nature of banks within the system, further touching on the types of crises, reasons for the emergence of crises and the risk of the banking system. The situation before and after 2000 and 2001 financial crises, and the state of bank balances since 2002 until the present have also been comparatively investigated. Finally, this thesis, while discussing the relevant banking laws, makes a number of conclusions and recommendations on what is needed to establish the sector on firm foundations.
Keywords: Bankacılık Krizleri; Bankacılık Sektörü; Bankalar ve bankacılık; Banking Crises; Banks and banking; Restructuring; Turkey; Türkiye; Yeniden Yapılandırma Banking Sector