Abdülkadir Töre’nin elyazması mevlevî âyinleri defterleriyle, Suphi Ezgi ve Saadettin Heper’in nota neşriyatındaki âyinlerin inceleme ve karşılaştırması - Arısoy, Mithat (My University, 2012)
Türk Tasavvuf Mûsikîsi alanında yer alan Mevlevî Ayinleri, yıllardır yaşatılan Semâ törenlerinde seslendirilmek üzere bestelenmişlerdir ve Türk Mûsikîsinin büyük formlarındandır. Mevlevî Ayinleri; XIX. yy dan itibaren notaya alınmaya başlanmıştır. Abdülkadir Töre Koleksiyonundaki Mevlevi Ayinleri defterleri de bunlardan biridir. Halen Süleymaniye Kütüphanesinde bulunmaktadır. Bu çalışmada; Abdülkadir Töre Defterleri arasında notaları bulunan Mevlevi Ayinlerinin XIX. yy bestekârlarına ait olan 17 ayini seçerek, günümüz Türk Müziği nota sistemine göre çevirip yazdık. Güftelerde kullanılan harfler de günümüzde kullandığımız harflerle değiştirildi. Sonra, matbu eserlerden olan Belediye Konservatuarı yayını ile Sadettin Heper ‘in Mevlevi Ayinleri Kitabında bulunan notalarla karşılaştırma yaptık. Tesbit ettiğimiz farkları kısa notlarla ifade ettik. Tablolar halindeki dökümlerle destekledik. Karşılaştırmaya aldığımız basılı eserlerde bulunmayan bir ayine rastladık. Ayrıca tavır farklarından kaynaklanan müzik motiflerine işaret ettik. Mevlevî Ayinleri araştırmaları sahasında, denediğimiz bu yöntemin, yeni çalışmalara yardımcı olacağına inanıyoruz.

The Mevlevi rite that takes a place in sufi music are composed for singing in the Semah ceremonies which is kept alive for years and these Mevlevi rites are inside of the biggest forms of Turkish Music The Mevlevi rites are started to notate hence XIX. century. Mevlevi rites notebooks in Abdülkadir Töre collection are some of them. Presently, they are still in the Library of Süleymaniye. In this study, we wrote 17 Mevlevi rites from Abdülkadir Töre collections by changing due to today’s note system of Turkish Music that they are belong to composers of XIX. century. That the letters are used on lyricist are changed being today’s letters.Then, we have compared the edition of Municipality Conservatory that consisted of printed production and the notes are in Mevlevi Rites book of Sadettin Heper. We have expressed by the memos that we fixated the differents. We have supported them with the lists on form of charts. We have encountered a rite which is not in the printed creations that we have compared. Also we have pointed the music themes that arised from differents of attitudes. We believe that our attempted method will be helpful for new studies in searching areas of Mevlevi rites.
Keywords: İslam Müziği; İslam Tarihi; Mevlevi Ayinleri