Ethıopıa’s problem of democratization sınce the 2005 electıons : ımıted democracy and authorıtarıan rule? - Mıussa, Yusuf (My University, 2014)
Etiyopya’da 1991 yılında bir rejim değişikliği meydana geldi .Rejim değişikliğinin ardından bazı demokratik reformlar yapıldı. 1994 yılında demokratik bir anayasanın yapılması ve bazı demokratik kurumların kurulması yeni EPRDF rejiminin Etiyopya’ya getirdiği önemli kazanımlar oldu. Yeni anayasanın onaylanmasindan sonra arka arkaya 4 defa seçim yapıldı: 1995, 2000, 2005 ve 2010 yıllarında. Ancak Etiyopya tarihinde ilk defa 2005 yılında yapılan seçimler nispeten daha rekabetçi bir atmosferde gerçekleşti. Ana muhalefet partileri önceki deneyimlerden farklı olarak mecliste 1/ 3 oranında koltuk kazanarak büyük başarı gösterdi. Diğer faktörlere ek olarak EPRDF rejiminin siyasal alanı genişletmesi muhalif partilerin başarısında etkili oldu. Ancak 2005 seçimlerinin hemen ardından, iktidar partisi EPRDF ile muhalefet partileri ve onları destekleyen muhalif kesim arasındaki anlaşmazlık bir çatışmaya dönüştü. Sonunda bu çatışmalar şidddete yol açtı. Seçimler ve sonrasında başgösteren şidddetin ardından EPRDF siyasi alanı daraltmak için zorlayıcı tedbirler ve siyasal, hukuki önlemler almaya başladı. Bu tez çalışmasının temel tezi 2005 sonrası çıkarılan kısıtlayıcı yasalarla siyasal alanının ciddi biçimde daraldığı ve Etiyopya’nın, henüz gelişmekte olan demokrasisinden taviz verilerek, otoriter bir rejime doğru kaydığıdır. Sonuç olarak Etiyopya’da son dönemde yapılan seçimler otoriter bir rejimin baskısı altında gerçekleştiğinden halkın iradesini yansıtamayarak anlamını kaybetmiş ve sadece rejime meşruiyet sağlama işlevini görmektedir. Anahtar Sözcükler: Etiyopya, EPRDF, Seçim, politikal kültür, otoriter rejim, demokrasi. medya,siyasi partiler, civil toplum.

. Ethiopia had a regime change in 1991. Following such a regime change some democratic reforms were introduced. The endorsement of democratic constitution in 1994, and the establishment of democratic institutions are the major achievements of the new EPRDF regime. After the ratification of the new constitution four consecutive elections have been conducted in 1995, 2000, 2005, and 2010. However for the first time in Ethiopian history a relatively competitive elections had taken place only in 2005 by which the main opposition parties could win 1/ 3 of the parliament seats, which is a major move from their previous experiences. In addition to other factors, EPRDFs willing to open up the democratic space contributed to such great success of the opposition parties. However the post 2005 elections period was full of disagreement and confrontation between the ruling party and the opposition. Finally these confrontations led to violence. Following such electoral violence, EPRDF began to take coercive measures to narrow the political space. These efforts were latter accompanied by ratification of restrictive legislations. This study argues that the legal and political measures taken by the EPRDF government in post 2005 elections period further narrowed the political space. Since then, EPRDF is becoming more authoritarian and the country’s infant democracy is moving backward. The study concludes that there is an electoral authoritarian regime in the country by which elections have lost their relevance in reflecting the will of the people and that they serve as an instrument of legitimizing the authoritarian regime. Key words: Ethiopia, EPRDF, democracy, authoritarianism, elections, media, civil society, political parties, political culture.
Keywords: Dış İlişkiler; Etiyopya; Siyasi Açıdan; Tarih