Yaratıcı problem tekniğinin (TRIZ) elektrik prizleri için tasarım alanına uygulanması - Akbulut, Mehmet Akif (My University, 2014)
PROBLEM TEKNİĞİNİN(TRIZ) ELEKTRİK PRİZLERİ İÇİN TASARIM ALANINA UYGULANMASI Elektriğin transferinde kullanılan prizlerde kullanıcı güvenliği ön planda tutulmak zorundadır. Yeteri kontak basıncının sağlanamadığı durumlarda elektrik iletim direncin fazla olması, elektriğin transferi esnasında ısı oluşmasına neden olacaktır. Isı kaynağının ortadan kaldırılmaması halinde ise sonu yangına ve hatta can kayıplarına kadar giden tehlikeli durumlar ortaya çıkacaktır. Tersi durumda ise; aşırı kontak basıncı sağlandığında elektrik iletim direnci düşecek ve beyan akımlarının üzerine çıkılmaması halinde ısı oluşmayacaktır. Fakat kontak basınçlarının gereğinden fazla olması, nihai kullanıcıların fişi prize takmalarında ve prizden çıkartmalarında zorlanmalarına sebep olacaktır. Duvardaki sabit prizlere takılı olan fişlerin prizden çıkartılması esnasında prizin duvardan çıkması da yaşanan başka bir problemdir. Bu problemin çözümü de priz mekanizmasındaki tırnakların buata tutunabilmesi fazla açılmasını gerektirirken üst grup ile yaşanan teknik çelişkilerin ortadan kaldırılması ile mümkün olacaktır. TRIZ ile topraklı elektrik prizi tasarlanmasında yaşanan yukarıda bahsi geçen ve benzeri teknik çelişkilerin çözümünde TRIZ araçları kullanılacaktır. Çalışmanın ilk bölümünde geliştirilecek olan topraklı priz mekanizmasının parçaları hakkında bilgi verildi. İkinci bölümde, inovasyon ve yenilikçilik hakkında detaylı bilgi verildi ve inovasyon türleri açıklandı. Yenilikçi problem çözme tekniklerinden bazıları hakkında bilgi verildi. Üçüncü bölümde ise topraklı priz mekanizmanın geliştirilmesi için seçilen TRIZ hakkında bilgi verildi. TRIZ’in temel kavramları ve araçları anlatıldı. TRIZ araçlarının nasıl kullanılacağı detaylı ve maddeler halinde açıklandı. Dördüncü bölümde ise TRIZ araçları ile geliştirilecek olan topraklı priz mekanizmasına ait parçaların hangilerinde niçin iyileştirmeye ihtiyaç duyulduğu ve bu parçaların iyileştirilmesi için neler yapılabileceği anlatıldı. Sonuç bölümünde ise geliştirilen sistemin parçalarında ne tür iyileştirmeler yapıldığı izah edildi.

THE IMPLEMENTATION OF THE THEORY OF INVENTIVE PROBLEM SOLVING (TRIZ) ON DESIGNING ELECTRICAL SOCKETS User security must be kept in the forefront where electrical sockets used in the transfer of electricity. Excess of the electrical conduction resistance due to insufficient contact pressure leads heat during the transfer of electricity. The heat source is not eliminated by the end of the fire, and even dangerous situations leading to loss of life will emerge. If the heat source is not taken away, dangerous situations up to fire and even casualties occur. In the opposite case; when excessive contact pressure provided, the electrical conduction resistance will fall and heat will not occur in the condition of not exceeding the rated current. However, too much contact pressure causes the end users have difficulty in plug in and out. TRIZ tools will be used in designing grounded electrical outlet and also above mentioned and in similar case conflicts. On the first part of the study, information is given about grounded power outlet parts which will be developed. On the second part, detailed information were given about innovation and innovation types were explained. On the third part, the description of TRIZ is given which is selected for problem solving. Besides the basic concept of TRIZ, implementation of the TRIZ tool techniques explained in points. On conclusion, explanation is given in needs of improvement and related grounded outlet parts to be developed. Also what can be done to improve these components is described.
Keywords: Elektrik; Elektrik Prizi; Topraklı Elektrik Prizi