The effects of work values, work centrality and person-job fit on organizational citizenship behavior - Uçanok, Başak (My University, 2008)
Bu çalışmanın temel amacı, çalışma ortamındaki values, tutumlar and davranışlar arasındaki bağlantıyı kurmak and ‘çalışma deneyimini’ bu çerçeand içinde ele almaktır. Bu çerçeandde, örgütsel vatandaşlık davranışının çalışma valuesi ile açıklanabileceği and bu ilişkinin work centrality aracılığıyla gerçekleşeceği öngörülmüştür. Bir başka deyişle, çalışma değerleri ile örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki bağlantının kişinin çalışmayı hayatında ne derece önemli gördüğüne bağlı olarak değiştiği düşünülmektedir. Bu ilişkiler örüntüsünde etkisi olan bir diğer variablein person-job fit olduğu and bu uyumun olup olmamasının work centrality ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkiyi farklılaştıracağı düşünülerek, moderating variable olarak işlevi test edilmiştir. Türkiye’de faaliyet gösteren KOBİ çalışanları üzerinde yapılan çalışmaya göre, örgütsel vatandaşlık davranışı (ÖVD) çalışma değerleri ile açıklanabilmektedir. Bir ara variable olarak work centrality, vatandaşlık davranışı ile çalışma valuesinin sadece bazı boyutları arasındaki ilişkide aracı olarak yer almaktadır. Çalışmamızda person-job fitnun şartlı rolünün zayıf olduğu tespit edilmiş and sonraki araştırmalarda yeniden test edilmesi önerilmiştir. Çalışmamız, kişinin valuese, çalışarak ne derece ulaşabileceğine dair algısını ifade eden yeni bir kavram olan ‘work-value congruence’nı yazına kazandırmasından ötürü önem arz etmektedir. Bu yeni kavramın, değerler gibi, kişinin çalışma alanındaki tutum ve davranışlarını etkileyen, uzun vadede kolay kolay değişmeyen, temel taşlardan biri olduğu belirtilmiş ve gelecek çalışmalar için öneriler sunulmuştur.

The main purpose of this study is to understand the experience of work by analyzing the link between work related values, attitudes and behavior. In this respect, it is hypothesized that work values predict organizational citizenship behavior; and that this relationship is mediated by work centrality. In other words, the relationship between work values and organizational citizenship behavior depends on how much importance a person attributes to work itself. Person-job fit is believed to have an impact on the relationship between centrality and citizenship and its moderator role is tested. According to our study conducted on employees working in Turkish SME’s, work values are an important predictor of organizational citizenship behavior. The mediator role of work centrality in the relationship has proandn to exist only for work values and the responsibility dimension of citizenship behavior. On the other hand, the moderator role of person-job fit has not been fully supported and its role in the model is discussed. An important contribution of this study, is the conceptualization of a new variable; the work-value congruence. It is indicated that, this new variable has effects on work related attitudes and behavior similar to those of work values. It is suggested that, work-value congruence could be treated as a sound independent variable in work related research. The implications for further studies are discussed
Keywords: Örgütsel Vatandaşlık