Stochastischen methoden an projektmanagement und eine anwendung der einer reengineering projekt - Güngör, Feyza (My University, 2008)
Bu Yüksek lisans çalışması stohastik yöntemlerin proje yönetiminde, özellikle proje kontrolü, ve yönetimi alanlarında uygulanmasını konu almaktadır. Bununla birlikte projelerde zamanlamanın optimizasyonu ve beklenmeyen durumlar karşısında efektif bir proje yönetimi sürdürebilmek için stohastik proje yönetim tekniklerinin önemini vurgulamaktadır. Teorik kısımda bu amaçla, deterministik ve stokastik proje yönetim teknikleri hakkında detaylı bilgi verilerek, karşılaştırılmıştır. Yüksek lisans çalışmasının uygulama kısmında ise deterministik yöntemlerden PERT (Program Evaluation ans Review Technique) yöntemi ve stokastik bir proje yönetim tekniği olan Monte Carlo metodu seçilen projede uygulanmıştır. Bu uygulama Kurumsal İletişim bölümü, Online İletişim kısmında hayata geçirilen “Internet Sistemi yeniden yapılandırma ve entegrasyonu” projesinin tamamlanma süresinin öngörülmesi için gerçekleştirilmiştir. Uygulama sonunda projenin deterministik ve stokastik iki yöntemle de proje bitim süreleri hesaplanarak, çıkan veriler değerlendirilmiş, analiz edilmiş ve karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma sonucunda da stokastik yöntemlerin proje sürelerinin hesaplamasında proje yöneticilerine çok daha esnek, çok daha detaylı bir analiz imkanı tanıdığı ve bununla birlikte projelerde çok daha etkin bir risk yönetimi gerçekleştirilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Zusammenfassung Diese Arbeit beschreibt die wesentlichen Tätigkeiten der Projektmanagement im Bereich besonders Projektcontrolling und –steuerung im Rahmen von stochatistische Verfahren in Theorie und Praxis. Die Mittelunkt dieser Arbeit ist gleichzeitig eine Untersuchung und Übersicht über die Projektkontrolle und –optimierung, mit den zufaelligen Termin Bedingungen und unter unerwartete Schwankungen um eine optimale Projektabwicklung durchzuführen. Auch die deterministischen und stochastischen Verfahren werden als die Projektplanungs- kontrol und –optiemierungswerkzeug mit den Vor- und Nachteilen, Annahmen und Verwendungsbereichen und Problemfaellen behandelt. In dieser Arbeit die stochastische Projektmanagementtechniken werden in der Theorie definiert und mit den Beispielen in verschiedenen Projekten erlautert. Am Ende der Arbeit als eine praktische Anwendung wird eine Projektterminplanung zuerst mit Hilfe von PERT(Program Evaluation ans Review Technique) und dann mit Monte Carlo simulation, die eine stochastischen Simulationstechnik ist., durchgeführt, analysiert und resultiert und vergleicht. Damit werden die Problembereiche in der Projekten, die ihre Zeit-, Ressourcen und Kosten Variablen unbekannt und zufaellig sind, definiert. Und die Leistungsfaehigkeit der stochatische Projektmanagement Verfahren bei der Problemvermeidung, Problemlösung und kurzgesagt Projektoptiemierung im Vergleich von deterministische Projektmanagement Verfahren werden angedeutet.
Keywords: Proje Yönetimi; Üretim Yönetimi