Futures piyasalarda risk yönetimi - Bulut, Erkan (My University, 2009)
Futures Piyasalar, Risk Yönetimi ÖZET FUTURES PİYASALARDA RİSK YÖNETİMİ Mali piyasalardaki fiyat riski ve değişkenliğini önleme çabaları sonucunda piyasa işlemleri ile ilgili olarak risk yönetimi kavramı ortaya çıkmıştır. Ülke ekonomisinde mali ve diğer kurumların söz konusu riskleri önleme çabalarına paralel olarak piyasalarda yeni mali ürün ve enstrümanlar görülmeye başlanmıştır. Yeni ürünler içerisinde futures, forward, swap ve opsiyon işlemleri olarak adlandırılan vadeli işlemler kontratları büyük bir yer tutmaktadır. Tez çalışmamın ana temasını yukarıda zikredilen Futures Piyasalar oluşturmaktadır. Dünya üzerinde giderek yaygınlaşan ve yaygınlaştıkça daha karmaşık bir yapı kazanan futures işlemlerin risk yönetimi ana husus olarak irdelenecektir. Çünkü vadeli işlem piyasaları, bünyesinde taşıdığı özellikler ile kullanıcılarına büyük kolaylıklar sağlayarak günümüzün en fazla rağbet edilen finans ve risk aktarma araçlarının başında gelmektedir. Ekonomik kararları alan merkez ve piyasa güçlerinin en çok bilmek istedikleri konu olan gelecekteki fiyat konusu, vadeli işlem piyasalarının uygulandığı alanlarda otoritelere bir fikir vermektedir. Serbest piyasada bugünkü fiyatı belirlemede gösterilen başarı gelecek fiyatlarının belirlenmesinde gösterilememektedir. Vadeli işlem piyasalarının devreye girmesi piyasada yaşanan bu belirsizliği bir nebze olsun giderebilecektir. Futures Markets, Risk Management

RISK MANAGEMENT IN FUTURES MARKETS As a result of prevention efforts in price risk and volatility in financial markets, with regard to market operations the concept of risk management has emerged. In parallel to the efforts to prevent the risk of financial and other institutions in the economy of the country, new financial products and instruments has begun to be seen in the markets. Futures contracts called as futures, forward, swap and option transactions, have a great place in new products. The main theme of my thesis has been constituted by Futures Markets mentioned above. The risk management of futures transactions which is becoming increasingly common and widespread on the world ,whereupon winning more complex structure, will be examined as the main issue. Because futures market, move within the facilities by providing great convenience to users, comes at the head of today’s most popular finance and risk transfer vehicles. Future price issue , which is wanted to known mostly by the center and market forces field of economic decisions, give an idea to authority in the fields futures market is applied. The sucess is shown to determine current price in free market, is not shown in the determination of future prices. Engaged in futures markets will be able to go get a little bit this uncertainty in the market place.
Keywords: Risk Yönetimi; Yöneylem Araştırması