Beyin/Zihin Temelli Öğrenme İlkeleri ve Eğitimde Yapılandırmacı Modeller - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Son yıllarda, araltırmacılara beyni hem yapısal hem de işlevsel açıdan inceleme imkânı sunan görüntüleme teknikleriyle elde edilen bilgi birikimi, eğitim de dahil olmak üzere birçok alanda yeni tartışmalara ve önemli değişlimlere neden olabilecek bir düzeye ulaşmış durumdadır. Bu süreçte, beyin araşltırmaları sonucunda ulaşılan bu bilgi birikimi ve yapılandırmacı yaklaşım ile birlikte, eğitim alanında bireysel farklılıklar (individual differences), bağlamsallık (contextuality) ve karmaşıklık (complexity)olmak üzere üç önemli kavram ön plana çıktı. Bu bağlamda, eğitim alanında gösterilen çabaların önemli bir kısmı insanı, içinde yetiştiği ve bulunduğu kendi özel bağlamından hareketle tüm giriftliği, bütünlüğü ve farklılığı ile anlamaya yöneldi. Beyin çalışlmaları, karmaşıklık başta olmak üzere bu üç kavram çerçevesinde yürütülen öğrenme/öğretme ile ilgili çalışlmalara ve gelişitirilen modellere önemli miktarlarda teorik destek sağladı. Caine ve Caine’nin beyin/zihin temelli öğrenme (brain/mind learning) modeli, McCharty’nin 4MAT sistemi, Leslie Hart’ın proster kuramına (yapılandırılmış program) dayalı beyinle bağdaşan öğrenme modeli, Edwards ve Sparapani tarafından geliştirilen düşünme/öğrenme sistemi, yine Herrman’ın geliştirdiği bütüncül beyin öğretimi (whole brain teaching), beyin temelli modeller/yaklaşımlar olarak ortaya çıktı. Ayrıca sinirbilim ve bilişsel sinirbilim, yaşantısal öğrenme, çoklu zekâ kuramı, iş birliğine dayalı öğrenme, kendi kendine düzenleyerek öğrenme gibi öğrenen merkezli ve yapılandırmacı diğer modellere teorik destek sağladı. Bu yazıda bireysel farklılıklar, bağlamsallık ve karmaşılık başta olmak üzere yapılandırmacı yaklaşımlarla ilgili ana kavramlara odaklanarak beyin çalışmalarıyla gelinen nokta ortaya konulmaya, beyin temelli öğrenme ilkeleri tartışılmaya ve bu ilkeler ışığında yaşantısal öğrenme, çoklu zekâ kuramı, iş birliğine dayalı öğrenme, kendi kendine düzenleyerek öğrenme gibi yapılandırmacı öğrenme modelleri değerlendirilmeye çalışılmıştır.