İlköğretim Matematik Öğretmen Adaylarının Değişim Oranı ile İlgili Düşünme Biçimlerinin Bir Modelleme Etkinliği Bağlamında İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Öğretmen adaylarının matematiksel modelleme konusunda mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmeyi hedefleyen geniş kapsamlı bir çalışmanın parçası olarak, bu çalışmada nüfus artışını konu alan bir modelleme etkinliği bağlamında ilköğretim matematik öğretmen adaylarının "değişim oranı" kavramı üzerine düşünme biçimleri incelenmektedir. Çalışmanın katılımcılarını bir devlet üniversitesinin ilköğretim matematik öğretmenliği bölümünde son sınıfa devam eden 9 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Bir matematiksel modelleme dersi kapsamında yapılan çalışmanın veri kaynaklarını; grup çalışmalarından derlenen yazılı raporlar ve çalışma kâğıtları, etkinlik sonrası düşünce raporları ve araştırmacı alan notları oluşturmaktadır. Bulgulara göre, çalışmanın katılımcıları "zamana bağlı nüfus artış oranı (hızı)" ifadesini yüzdelik ve eğim olmak üzere iki farklı şekilde yorumlamıştır. Öğretmen adaylarının yüzdelik yorumları daha yoğun olmakla birlikte modelleme etkinliği bağlamında nüfus verilerindeki yıl aralıklarının eşit verilmemesi bazı katılımcıları eğim yorumuna yönlendirmiştir. Ortaya çıkan bu iki farklı düşünme şekli, öğretmen adaylarının yüzdelik ve eğim yorumu arasındaki farkı ve bu ikisi arasındaki matematiksel ilişkiyi yorumlamada zorlandıklarını göstermektedir. Ayrıca "rate of change" kavramının Türkçe ifadesi ile ilgili problemli bir durum da gözlemlenmiştir. Çalışmanın sonuçları, öğretmen adaylarının konu ile ilgili zorluklarının muhtemel kaynağı olan birimli oran ve birimsiz oran kavramları arasındaki fark dikkate alınarak tartışılmıştır

As a part of a larger study aiming at developing pre-service teachers’ pedagogical knowledge about mathematical modeling, this study investigates pre-service elementary mathematics teachers’ ways of thinking regarding rate of change in the context of a modeling task on population growth. The participants of the study were 9 prospective middle school mathematics teachers in their senior year attending a public university. The study was conducted as a part of an undergraduate course on mathematical modeling for prospective teachers. Data were collected through the prospective teachers’ written group work and reports regarding their solution to the modeling activity, individual reflection papers, and researchers’ field-notes. The results showed that participants demonstrated two different ways of thinking about the expression “rate of change in population with respect to time”: (i) percentage of change in population, and (ii) per year change in population (slope). Even though “percentage” interpretation was dominant, some of the participants were directed to “per year change in population” interpretation as the year intervals in the problem context were not given with equal intervals. The results revealed about prospective teachers’ difficulties in conceiving the difference and the mathematical relationship between “percentage” and “slope” interpretations. The results also revealed about the problematic aspect of expressing the term/concept “rate of change” in Turkish. As possible sources of these difficulties, the results are discussed in light of the distinction between rate and ratio
Keywords: Matematik; Eğitim, Eğitim Araştırmaları