Endoskopinin Kraniosinostoz Cerrahisindeki Yeri Nedir? - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Kraniosinostoz tedavisi yıllar içinde farklı cerrahi yöntemlerin benimsenmesiyle farklı yönlere evrilmiştir. Sütürektomi (sinektomi) ve kalvarial rekonstrüksiyon teknikleri başlıca yöntemlerdir. Sütürektomi, süreç içinde ara ara popülerliğini yitirse de son yıllarda tedaviye endoskopinin ve kask uygulamalarının eklenmesiyle tekrar kullanılmaya başlamıştır. Özellikle monosütür sinostoz cerrahisinde kullanılan bu yöntem sayesinde cerrahi süre, kan kaybı ve hastanede yatış süresi azalmıştır. Endoskopik cerrahinin kafatasının hızlı büyüme döneminden yararlanılabilmesi için mümkün olduğunca erken dönemde yapılması gerekmektedir. İdeal zaman bebeğin 3 aylık olduğu dönemdir. Cerrahi sonrasında yara iyileşmesini takiben kask uygulamasına başlanmakta ve 6-12 aya kadar devam etmektedir. Endoskopik sütürektomi ve kask uygulaması güvenli ve etkili bir cerrahi tedavi yöntemi olarak gözükmektedir, ancak etkinliğinin kanıtlanması için daha fazla uzun dönem çalışması yapılması gereklidir

Treatment of craniosynostosis has evolved in various ways by the adoption of various surgical techniques. Suturectomy (sinectomy) and calvarial reconstruction techniques are the main procedures. Although suturectomy has lost its popularity over time, the inclusion of endoscopy and helmet applications in the treatment has re-instated its use in recent years. With the help of this technique, which is especially used in monosuture craniosynostosis surgery, the surgical time, blood loss and hospital stay are decreased. Endoscopic surgery should be performed in the early months in order to benefit from the quick growing stage of the calvarium. The ideal time is 3 months. After surgery, and subsequent to the healing of the incision, application of the helmet begins and continues for six to twelve months. Endoscopic suturectomy with helmet application seems to be a safe and effective treatment modality, but long-term studies are still needed in order to prove its efficiency
What is the Place of Endoscopy in Craniosynostosis Surgery?
Keywords: Nörolojik Bilimler; Cerrahi