Bolvadinli Yörükzâde Ahmed Fevzi Efendi hayatı, tasavvufî yönü ve haseniyye tekke-medresesi - Demirci, Cihat (My University, 2024)
Ahmed Ziyaeddin-i Gümüşhanevi, Osmanlı’nın son döneminde Babıali muhitinde bir Nakşî-Halidî tekkesi kurarak dönemini ve coğrafyasını etkilemiş bir âlim ve mürşiddir. Onun kendi geleneğine bağlı kalmak sureti ve halifelerinin de katkısı ile temel özelliklerini belirlediği ve onun ismine nisbet edilerek “Ziyâiyye yolu” olarak ifade edilen yolun halifelerinden Bolvadin’de yaşayan ve orada bir medrese kuran Yörükzade Ahmed Fevzi Efendi’nin biyografisi Gümüşhanevi’nin tasavvuf anlayışının, hizmetlerinin, dönemine ve sonraki yıllara dair tesirlerinin bir göstergesidir. Yörükzade Ahmed Fevzi Efendi’nin mektuplarının ve defterlerinin ortaya çıkarılması ile dönemin sosyal, kültürel ve dini hayatına dair daha önce incelenmemiş evraklar incelenmiş ve Afyon ilinin Bolvadin ilçesinde yaşayan bir âlim-hoca-sûfînin hayatına ışık tutulmuştur. Tasavvuf muhitlerinin yakın tarihimizdeki hizmet anlayışı, zorlukları ve gündemi bu evraklar üzerinden izlenebilmektedir.

Ahmed Ziyaeddin-i Gümüşhanevi was a scholar and murshid who established a Naqshi-Halidi lodge in the Babıali neighborhood in the last period of the Ottoman Empire and who influenced his time and geography. The biography of Yörükzade Ahmed Fevzi Efendi, who lived in Bolvadin and founded a madrasah there, is an indication of Gümüşhanevi's understanding of Sufism, his services, and his influence on his time and the following years. With the discovery of Yörükzade Ahmed Fevzi Efendi's letters and notebooks, previously unexamined documents in terms of the social, cultural, and religious life of the period, it has been possible to shed light on scholar-teacher-sufi living in the Bolvadin district of Afyon province. The service understanding, the difficulties, and the agenda of the Sufi circles in our recent history can be traced through these documents.
The life and sufi aspect of Yorukzade Ahmed Fevzı Efendi from Bolvadin and the Haseniyye tekke-madrasa
Keywords: Ahmed Fevzi; Ahmed Ziyâeddin Gümüşhânevî; Bolvadin; Halidiyye; Hasan Hilmi; Haseniyye Madrasa; Haseniyye Medresesi; Khalidiyya; Nakşibendiyye; Naqshbandiyya; Sufism; Tasavvuf; Yörükzâde; Yörükzâde Ahmed Fevzi Efendi, 1874-1957