Stratejik Yönetim Alanında Vizyon Kavramının İçeriği Üzerine Bir Çalışma - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Özet: Günümüzde stratejik yönetim alanında vizyon kavramının yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir. Kurum ve firmaların vizyonumuz başlığı altında yayınlamış oldukları mesajların geleceğe ilişkin bilgi vermekten çok, genellikle mevcut durumun iyileştirilmesine yönelik hedefler işaret ettiği ve çoğıı firma ve kurumun mesajlarının içerik olarak birbirine benzediği görülmektedir. İlgili yazında ise vizyon kavramı tanımlarının genellikle soyut kaldığı görülmektedir. Bu çalışmada, yukarıdaki gözlemlerden hareketle iki konu üzerinde durulmuştur. Önce, vizyon kavramının, girişimcilik okulunun vizyoner liderlik yaklaşımı ile stratejik yönetim alanına girişinin kuramsal arka planı incelenerek kavramın içeriğinin netleştirilmesi amaçlanmıştır. İkinci olarak da, Türkiye'deki firma ve kurumların yayınlamış oldukları vizyon mesajları, içerik analizi yöntemi ile incelenerek mevcut içeriklerinin neler olduğu ve bu içeriklerin kullanılmasının muhtemel nedenleri üzerinde durulmuştur.

Abstract: Recently, vision becomes a widely used concept in the strategic management field. However, definitions of vision in relevant literature are usually loose and unsettled. Also in practice, messages offered by institutions and firms as their vision statements usually refer to aims and objectives formulated for improvement of existing situation rather than information about future. Moreover, contents of messages are mostly similar. In accordance with the observations mentioned above, in this study focused on two topics. Firstly, it is aimed to clarify the content of vision concept through analyzing the theoretical background of introduction of vision concept to the strategic management field via visionary leadership approach of Entrepreneurship School. Secondly, through analyzing vision messages offered by firms and institutions in Turkey with content analysis method, existing contents and probable reasons of these contents are determined.
A Study on the Content of Vision Concept in the Strategic Management