Yasama erkinin Türk eğitim sistemi yönetimi ve politikalarına ilişkin görüşlerinin incelenmesi - Erol, İsmail (My University, 2020)
Türk eğitim sisteminin yönetimi ve eğitim politikalarının oluşturulmasında yasama erkinin önemli yetkileri olduğu bilinmektedir. Küreselleşme ile beraber çağdaş düşünce ve modern felsefe yapısına uygun, uzun soluklu eğitim politikalarının geliştirilmesi ve toplumun beklentilerinin karşılanması yasama yetkisine sahip milletvekilleri için önem arz etmektedir. Bu durum tüm siyasi partilerin tüzüklerinde ve parti programlarında; eğitim, öğretim ve yönetim politikalarına yer vermelerinin gerekçesi olmuştur. Bu araştırmanın amacı; yasama erkinin Türk eğitim sistemi yönetimi ve politikalarına ilişkin görüş ve düşüncelerini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji desenine uygun olarak tasarlanan araştırmaya; maksimum çeşitleme örneklemesi ile 31 milletvekili katılmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacının geliştirdiği yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizinden yararlanılarak MAXQDA 2020 yazılımı kullanılmıştır. Araştırmanın güvenirlik ve geçerliğin sağlanması adına önlemler alınmıştır. Araştırmanın bulgularında; Türkiye’de özel eğitimden mesleki eğitime kadar tüm eğitim alanlarındaki politikalarının güncellenmesi; öğretmen yetiştirme, istihdam ve atama politikalarının gözden geçirilmesi; eğitim yöneticisi yetiştirme ve atama sistemlerinin düzenlenmesi; eğitim politikalarında vizyon belirleme adına uzun ve kısa vadeli politikaların stratejik planlar dahilinde yapılması gerektiği ve eğitimin bütçe payının son hükümetler döneminde arttığı fakat hala yetersiz kaldığı ortaya çıkmıştır. Bu neticede araştırmacı ve uygulayıcılara öneriler sunulmuştur.

Legislative power is known to have authorization on the management of Turkish education system and in the establishment of educational policies. Besides globalization, the development of long-term education policies in line with modern perspective and modern philosophy structure and meeting the expectations of the society have been important for deputies with legislative power. This has been the reason for all political parties to include education, training and management policies in their codes and programs.The purpose of this research is to reveal the perceptions and thoughts of the legislative power towards management and policies regarding Turkish education system. In line with this purpose, 31 deputies determined through maximum variation sampling method participated in the study which is designed in phenomenology one of the qualitative research patterns, the semi-structured interview form developed by the researcher was used to collect the data. Content analysis is performed using MAXQDA 2020 software. Measures have been taken to ensure the reliability and validity of the research. In the findings of the research; updating education policies in areas such as vocational training and special education in Turkey, teacher training, revising employment procedures and assignment policies, rearranging training and assignment system of managers, long and short term policies should be implemented with strategic plans for determining the vision of education policy have been reached and it is revealed that the budget share increased in the last few governments’ period but it is still insufficient. According to these results, suggestions were presented to researchers and practitioners.
Investigating the views of legislature toward Turkish education policy and management of Turkish education system
Keywords: Administration; Deputies; Education; Education policies; Eğitim; Eğitim politikaları; Eğitim yönetimi; Legislative power; Milletvekilleri Education management; Okul yönetimi ve örgütü; School management and organization; Turkish education system; Türk eğitim sistemi; Yasama erki; Yönetim