Yenilik üretimi (inovasyon) ile bilgi ve iletişim teknolojileri (ICT) yatırımlarının insani gelişme endeksine etkisinin ekonometrik analizi - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Bu çalışmada, yenilik üretimi (inovasyon) ile Bilgi ve İletişim Teknolojileri (ICT) yatırımlarının insani gelişme endeksi üzerindeki etkisi OECD ülkeleri açısından ekonometrik olarak incelenmiştir. Bilindiği gibi insani gelişim endeksi, sosyal, eğitimsel ve ekonomik açıdan yaşam kalitesindeki değişimi ölçmektedir. Diğer yandan, teknolojideki değişimler, ülke ekonomilerinin büyümesine ve toplumsal refaha katkı yapmaktadır. Teknolojik gelişim ise ancak yenilik üreterek ortaya çıkmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojisindeki ilerlemeler ise hem mikro bazda hem de makro bazda ülke ekonomilerine katkı yapmaktadır. Bu sebeple bilgi ve iletişim teknolojisindeki gelişmeler, yenilik üretimi ve insani gelişim endeksi arasındaki karşılıklı ilişkileri çözümlemek, toplumun sosyal ve ekonomik gelişimine yönelik etkin politikalar tasarlanmasına imkân verecektir.

In this study, we investigated the effects of information and communication technology (ICT) expenditures and innovations on human development index (HDI) for the OECD countries by using econometric techniques. HDI measures the change of life quality in terms of social, educational and economical perspective. On the other hand, technological changes contribute the economic growth and welfare of the society in a country. Technological changes only result from the innovations. Developments in ICT contribute to economies both in microeconomic and macroeconomic levels. In this context, it is very important to analyze the relationships among the ICT, innovations and Human Development Index in order to design efficient economic policies for the social and economic development of the countries.
An econometric analysis of the effects of innovation and information and comminication technologies (ICT) investments on human development index
Keywords: Bilgisayar Bilimleri, Bilgi Sistemleri; Telekomünikasyon; İletişim; İktisat; İşletme