İşletmelerde yeni ürün geliştirme süreci - Cengiz, Gonca (My University, 2002)
Müşteri tatmininin birinci derecede ön plana çıktığı günümüzde, firmalar arası rekabet artmaktadır. Firmalar pazarda varlıklarını sürdürebilmek ve rakiplerden hızlı hareket edebilmek için sürekli ürün geliştirmeye önem vermektedirler. Tez konum olarak yeni ürün geliştirme sürecini seçmemdeki amaç firmaların çok önemli olan bu süreci nasıl geçirmeleri gerektiğini geniş bakış açısıyla incelemektir. Bir şirketinin başarısının daim olması piyasaya yeni ürünler sürmesi ile mümkündür. Değişen müşteri memnuniyeti, teknolojik gelişmeler ve rekabet piyasasının baskıları firmaların geçmişteki ürünlerin başarısına güvenerek para kazanamayacakları sonucunu doğurmuştur. Bunun yerine yeni ürün geliştirme programlarını desteklemek ve yeni ürünün başarısına temel oluşturacak yenilik ortamını büyütmek zorundadır. Bu çalışmada da yeni ürün geliştirmenin önemi ve ürün geliştirme aşamaları ayrıntılarıyla incelenmiş, çıkarılması düşünülen yeni ürünlere ışık tutması amaçlanmıştır. Söz konusu tez çalışması üç ana aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada işletmeler açısından yeni ürün geliştirmenin önemi, yeni ürün geliştirme nedenleri üzerinde durulmuş ve yeni ürün geliştirmeye yönelik işletme felsefeleri incelenmiştir. Ikinci aşamada ürün ve yeni ürün kavramı, ürün politikalarında yenilik düzeyleri ve yeni ürün geliştirme süreci ayrıntılarıyla incelenmiştir. Üçüncü aşamada ise likit sabun sektöründe yeni ürün geliştirmeye yönelik çalışma yapılmıştır.

Organizations must develop effective new products and service strategies. The key to successful innovation lies in strong planning and systematic new product development processes. New products are a vital part of a firm's competitive growth. If firms want to be in the market and grow faster than others, they have to develop new products. To be successful, a firm must develop new products, change customer behaviour and develop technology because the market is dynamic. To support new product development and to develop new markets is important. My object ın this thesis is to examine how firms should act when developing new products. In this object, the importance of new product development and product development processes are examined completely, and the object is to find out thoughts about new products. This thesis has three parts. In the first part, the importance of new product development for firms, new product developmnt reasoning, and the management philosophy for new for new product development are examined. In the second part, the meaning of products, and new products, the new aspects of product policy, and new product development processes are examined. In the third part, the practical part, developing new products in the liquid soap market is studied.
Keywords: Rekabet; Ürün Geliştirme