Hazar bölgesi̇ne kıyıdaş ülkeleri̇n enerji̇ paylaşımı poli̇ti̇kalarının çatışma strateji̇si̇ ve oyun teori̇si̇ yöntemi̇yle anali̇zi̇ : Türkmeni̇stan örneği̇ - Bazarova, Suraya (My University, 2023)
Özer Hazar bölgesi, Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle birlikte uluslararası politikada daha da önemli hale gelmiştir. Azerbaycan, İran, Kazakistan, Rusya ve Türkmenistan gibi beş kıyı ülkesinden oluşan Hazar bölgesi, ekonomik kalkınmanın yanı sıra dış politika seyrinin şekillendirilmesinde de güçlü bir etkiye sahiptir. Yeni jeopolitik koşullar altında bölgede enerji rezervlerinin farklı şekillerde dağılımı ve çıkar çatışmaları dikkat çekmektedir. Ancak ilginç bir şekilde, Hazar bölgesindeki enerji çatışmaları uluslararası politikaların şekillendirilmesinde önemli yere sahip olsa da daha önce uluslararası ilişkiler teorisi olan oyun teorisi veya çatışma stratejisi ile analiz edilmemiştir. Bu bağlamda, bu tez çalışması önemli bir boşluğu doldurmayı hedeflemektedir. Bu çalışma, Hazar Bölgesi'nde yaşanan enerji çatışmalarını, özellikle oyuncuların stratejilerini analiz ederek nasıl iş birliği yoluna gidilebileceği konusunu incelemektedir. Oyun teorisinin Çatışma Stratejisi yaklaşımları kullanarak, Hazar Bölgesi enerji çatışmalarının nasıl çözülebileceği üzerine sağladığı katkı incelenmektedir. Bölge dışı aktörlerin rolünün de ele alındığı bu tez çalışması, kıyıdaş ülkelerin enerji politikalarının gelecekteki kamu politikası çalışmalarına nasıl katkı sağlayabileceğini göstermeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma, bölgenin enerji politikalarının daha sürdürülebilir ve işbirlikçi bir şekilde yönetilmesine nasıl yardımcı olabileceği hakkında önemli perspektifler sunmayı amaçlamaktadır.

The Caspian region has gained increased importance in international politics following the collapse of the Soviet Union. Comprising five coastal countries including Azerbaijan, Iran, Kazakhstan, Russia, and Turkmenistan, the Caspian region wields a strong influence not only in economic development but also in shaping foreign policy trajectories. Under new geopolitical conditions, the distribution of energy reserves and conflicting interests in the region have drawn attention. Surprisingly, however, the energy conflicts in the Caspian region have not been analyzed through the lens of international relations theory, such as game theory or conflict strategy, despite their significant role in shaping international policies. In this context, this thesis aims to fill an important gap. This study examines the energy conflicts in the Caspian region, particularly focusing on how cooperation can be achieved by analyzing the strategies of the actors involved. Using game theory's Conflict Strategy approaches, the contribution of game theory to resolving energy conflicts in the Caspian region is explored. This thesis also addresses the role of external actors in the region, aiming to demonstrate how the energy policies of coastal countries can contribute to future public policy studies. The study aims to provide significant perspectives on how the region's energy policies can be managed in a more sustainable and collaborative manner.
Analysis of energy sharing policies of coastal countries in the Caspian region through conflict strategy and game theory : The case of Turkmenistan
Keywords: Caspian region; conflict strategy; çatışma stratejisi; Energy diplomacy; energy policies; Enerji diplomasisi; enerji politikaları; game theory; Hazar bölgesi; International economic relations; International relations; oyun teorisi; Turkmenistan; Türkmenistan; Uluslararası ekonomi ilişkileri; Uluslararası ilişkiler