Bilgi sistemlerinin işletmeler için stratejik önemi ve başarısının ölçülmesi - Ultav, Ekrem Emre (My University, 2010)
stemlerinin başarısı, stratejik önem, bilgi kalitesi, sistem kalitesi, servis kalitesi, bireysel etki, organizasyonel etki, net fayda

BİLGİ SİSTEMLERİNİN İŞLETMELER İÇİN STRATEJİK ÖNEMİ VE BAŞARISININ ÖLÇÜLMESİ Internet’in gelişimi ve küreselleşme neticesinde artan rekabet ile birlikte bilgi işletmeler için stratejik hale gelmiştir. Modern işletmelerde bilgi en önemli üretim faktörü olduğu gibi, en büyük rekabet unsuru olarak da kabul edilmektedir. Bilgiyi kullanarak rekabette öne çıkmak isteyen kurumlar bilgi teknolojilerine, bilgi sistemlerine büyük yatırımlar gerçekleştirmektedirler. İşletmeler bilgi sistemlerine gerçekleştirdikleri bu yatırımların geri dönüşünü anlamak için bilgi sistemlerinin başarısını ölçmek ihtiyacını hissetmektedirler. Bu ölçümler sayesinde işletmeler gelecekteki yatırımlarını kendileri için en fazla faydayı sağlayabilecek bilgi sistemlerine yönlendirebileceklerdir. Bu çalışmada bilgi sistemlerinin tanımı yapılmış, unsurları ve amaçlarına değinilmiştir. Bilgi sistemlerinin gelişimi doğrultusunda bilgi sistemleri yöneticilerinin işletmelerdeki değişen rolü, bilgi sistemlerinin organizasyonel değişime etkisi, işletme stratejileri ile uyumu, bilgi sistemlerinin başarısının ölçülmesi konuları incelenmiştir. Bilgi sistemlerinin başarısının ölçülmesine yönelik kavramsal bir model özel sektörde bir şirkete uygulanarak sonuçlar değerlendirilmiştir. Sistem kalitesi ve bilgi kalitesi unsurlarının bilgi sistemlerinin başarısında etkin boyutlar olduğu görülmüştür. Information systems success, strategic importance, information quality, system quality, service quality, individual impact, organizational impact, net benefit ABSTRACT STRATEGIC IMPORTANCE OF INFORMATION SYSTEMS AND MEASUREMENT OF ITS SUCCESS With the evolution of Internet and increasing competition due to globalization, information itself became strategic for organizations. Information is regarded as one of the most important production factors and one of the biggest competitive element in modern organizations. Organizations using information to gain competitive advantage are doing huge investments into information technologies and systems. Organizations are in need of measuring the success of these information systems to understand the return of their investments into these systems. With the help of these measurements organizations would be able direct their future investments towards the most beneficial information systems for their business. In this study definition of information systems is given, components and aim of information systems are explained. Changing role of information systems managers due to evolution of information systems over time, impact of information systems to the organizational change, information systems and business alignment, measurement of information systems success topics are covered. Conceptual model designed to measure information systems success is applied to holding company in private sector and results are interpreted. It is seen that system quality and information quality are the most important dimensions effecting success of information systems.
Keywords: İşletmeler_Bilgi Sistemleri