Erkek futbol tenisi milli takım sporcularının teknik analizleri ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi - Biner, Mustafa (My University, 2012)
1. ÖZET Bu araştırma, erkek futboltenisi milli takımlarının teknik analizleri ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma kapsamına 2010 yılı IX. Erkekler Futboltenisi Dünya Şampiyonası’nda ilk sekizde yer alan ülkelerin, üç farklı kategorilerindeki (tekli:8, ikili:16, üçlü:24), 48 erkek (18-33 yaş) sporcusu alınmıştır. Katılımcıların antropometrik ölçümleri (uzunluk, çevre, genişlik, deri kıvrım kalınlığı) ve kalça eklem hareket genişlikleri (fleksiyon, abdüksiyon) alınmıştır. İlk sekizde yer alan ülkelerin toplam 75 maçları (grup:36, ikinci tur:18, çeyrek final:12, yarı final:6, final:3) video kamera ile kaydedilmiş ve izlenerek, teknik elementler (servis, pas, top karşılama, smaç, blok) bilgisayara aktarılıp analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları incelendiğinde; futboltenisi milli takım sporcularının beden kitle indeksinin (BKI) normal değerlerde, cormıque indeks (CI) değerlendirmelerine göre uzun alt taraf özelliklerine sahip ve somatotip profillerinin de santral tipte (3.8-4.1-3) oldukları belirlenmiştir. Set başına düşen sayı ile BKI, CI, somatotip özellikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmamasına karşılık (p>0.05), yağsız beden kütlesinin üçlü kategoride pozitif yönde %82.3 düzeyinde anlamlı bir ilişki (p<0.01) içinde olduğu saptanmıştır. Tekli, üçlü ve tüm kategoriler bir arada değerlendirildiğinde, sağ ve sol kalçada aktif abdüksiyon ölçümleri ile set başına düşen sayı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p<0,05). Oyunda kullanılan tekniklerin özellikle serviste ayaküstü, top karşılamada ve pasta ayak içi, blokta ve smaçta ayak tabanı olduğu tespit edilmiştir. Set başına düşen sayı ve ayak tabanı ile servis (%72.0) ve smaç (%67.1) teknikleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p<0.01). Sonuç olarak, futboltenisinde somatototip ve proporsiyonel özellikler sayı kazanılmasında çok etkili olmamasına karşılık, teknik elementlerin, eklem hareket genişliğinin ve yağsız beden kitlesinin en etkili faktörler olduğu söylenebilir. Futboltenisi, morfolojik özellikler, teknik analiz 2.

Technical Analysis and Determination of Morphological Properties of Male Footballtennis National Team Players This research has been made for technical analysis and for determination of morphological properties of male footballtennis national team players. 48 male players (age between 18 and 33) in 3 different categories (single: 8, double: 16, triple: 24) from countries which are placed in the first eight countries in 2010 IX. Men Footballtennis World Championship were taken under the scope of the study. The anthropometric measurements of the participants (length, circumference, breadth, skinfold thickness) and hip joint movement widths (flexion, abduction) were taken. 75 matches of the countries which are placed in the first eight were recorded by camera (group: 36, second tour: 18, quarter final: 12, semi final: 6, final:3) and the technical elements (service, pass, ball reception, dunk and block) were transferred to the computer for analysis. When the findings of the research are examined, it is determined that the BMI of the footballtennis national team players are in normal values, that they have long underside properties according to CI evaluation and that their somatotype profiles are in central type (3.8-4.1-3) although there is not a statistically significant relation between points per set and BMI, CI, somatotype properties (p>0.05), it was determined that lean body mass has a positive relation with triple category at a percentage of 82.3% (p<0.01). when all categories including single and triple are evaluated all together, a positive relation is determined between active abduction measurements in left and right hip and points per set. (p<0.05). The frequent techniques used in the game were determined to be foot top in the service, foot interior in ball reception and pass and foot sole in block and dunk. A positive significant relation was determined between points per set, service with foot sole (72%) and dunk (67.1%) techniques (p<0.01). As a result, in footballtennis, it can be said that, somatotype and proportional properties are not very effective for scoring, while technical elements, range of motion and lean body mass are the most effective factors. Key words: Footballtennis, morphological properties, technical analysis
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Tenis