Doğumda vazelinle uygulanan perineal masajın doğum sürecine etkileri - Çelik, Yağmur İrmak (My University, 2020)
Doğumda Vazelinle Uygulanan Perineal Masajın Doğum Sürecine EtkileriÖğrencinin Adı: Yağmur İRMAK ÇELİKDanışmanı: Doç. Dr. Meltem DEMİRGÖZ BALAnabilim Dalı: Ebelik Anabilim Dalı1.ÖZETAmaç: Bu araştırma doğum eyleminin birinci evresinden (aktif faz) ikinci evresine kadar vazelin ile yapılan perineal masajın perineal travma, postpartum perineal ağrı ve perineal iyileşme düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapılmış randomize kontrollü deneysel bir çalışmadır.Gereç- Yöntem: Çalışma Kasım 2018- Nisan 2019 tarihleri arasında 120 masaj grubu (vazelinle perineal masaj, vazelinsiz perineal masaj) ve 60 kontrol grubu (hastane rutinleri uygulanmıştır) olmak üzere toplam 180 gebe ile travay süresince yapılmıştır. Masaj grubuna araştırmacı tarafından, doğum eyleminin aktif fazında toplam 5 kez vazelin ile 10 dk boyunca perineal masaj uygulanmıştır. Veriler GKÖ, REEDA ve McGill Melzack Ağrı Anketi ile elde edilmiştir. Bulgular: Vazelin ile perineal masaj yapılan grupta %42, vazelinsiz perineal masaj yapılan grupta %50 ve perineal masaj yapılmayan kontrol grubunda %87 oranında perineal travma gelişmiştir (p<0,00). Kontrol grubunda 2. derece perine yırtığı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla saptanmışıtr (p <0.04). Vazelinle perineal masaj yapılan grupta doğumun toplam süresi kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha kısa olduğu belirlenmiştir (p<0,00). Postpartum 3-4.saat perineal iyileşme deney grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olarak belirlenmiştir (p<0,00). Sonuç: Vazelin ile perineal masaj perineal travmayı azaltmakta ve perineal iyileştirmeyi hızlandırmakta ve doğum süresini kısaltmaktadır.

Effects of Perineal Massage with Vaseline on Labor ProcessStudent’s Name: Yağmur İRMAK ÇELİKConsultant: Assoc Prof. Meltem DEMİRGÖZ BALDepartment: Midwifery 2. SUMMARYObjective: This study is a randomized controlled experimental study to determine the effect of vaseline and vapilan perineal massage on perineal trauma, postpartum perineal pain and perineal healing level from the first to second stage of labor.Materials and Methods: A randomized controlled experimental study was performed between November 2018 and April 2019 with 120 massage groups (vaseline, perineal massage without vaseline) and 60 control groups (hospital routines have been applied). The massage group received perineal massage with vaseline 5 times in total during the active phase of labor by the researcher. The data were obtained from the PDQ, REEDA and McGill Melzack Pain Questionnaire.Findings: Perineal trauma developed in the perineal massage group with 42% vaseline, 50% in the perineal massage group without vaseline and 87% in the control group without perineal massage (p <0.00). In the control group, 2nd degree perineum rupture was found to be statistically significantly higher (p <0.04).It was determined that the total duration of delivery in the perineal massage group was shorter than the control group (p <0.00). Postpartum 3-4 hours perineal recovery was statistically significantly higher than the experimental group (p <0.00).Conclusion: Perineal massage with vaseline; It reduces perineal pain and trauma and accelerates perineal healing. Suitable pregnant women are recommended to use as routine at birth.
Keywords: ağrı; Doğum eylemi; Ebelik; Health; Labor, Obstetric; Midwifery; pain; perineal healing; perineal iyileşme; Perineal masaj; perineal trauma; perineal travma; Sağlık; vaseline; vazelin Perineal massage