Sigorta şirketlerinin etkinliğinin veri zarflama analizi ile incelenmesi - Özbek, Sinem (My University, 2007)
SİGORTA ŞİRKETLERİNİN ETKİNLİĞİNİN VERİ ZARFLAMA ANALİZİ İLE İNCELENMESİ Günümüzde yaşanan yoğun rekabet, şirketleri kaynaklarını en etkin şekilde kullanmaya zorlamaktadır.1990 yılında Serbest Tarife uygulamasının başlamasıyla, sigorta şirketleri arasındaki rekabet artmıştır. Sigorta şirketlerinin, sektördeki diğer şirketlerle rekabet edebilmeleri, kalıcı olabilmeleri ve gelecekteki faaliyet planlarına yön verebilmeleri için etkinliklerinin ölçülmesi büyük önem taşımaktadır. Etkin sigorta şirketlerinin sigorta sektörü ve ülke ekonomisine daha büyük katkısı olacağı açıktır. Tez çalışmasında, 2004 yılında Türk Sigortacılık Sektörü’nde faaliyet gösteren 44 sigorta şirketi, faaliyet alanlarına göre hayat-hayat/ emeklilik ve hayatdışı olmak üzere iki ana grupta incelenmiştir. Sigorta şirketleri arasındaki göreli etkinlik, Veri Zarflama Analizi ile sabit ölçek varsayımı altında ve değişen ölçek varsayımı altında girdi odaklı yaklaşım için ölçülmüştür. Elde edilen bulgular, şirket ve sektör bazında değerlendirilmiştir.

INVESTIGATE THE EFFICIENCY OF INSURANCE COMPANIES BY DATA ENVELOPMENT ANALYSIS The hard competition in these days pushes the companies to use their sources in the most effective way. Competition between insurance companies increased with start of the application of free tarif in 1990. It is of remarkable importance to measure the effectiveness of insurance companies to contest in insurance sector, to become stable and to direct plans about future. It is obvious that, effective insurance companies have higher contribution to the insurance sector and country economy. In this thesis study, 44 insurance company that run in Turkey’s Insurance Sector in 2004 which are seperated in two gropus according to their activity areas as life-life/ retirement and other branches have been observed. The relative efficincy between the insurance companies have been measured by Data Envelopment Analysis under assumption of constant return to scale and variable return to scale for input oriented. The findings that achieved as result of the analysis have been evaluated both in terms of the sector and the company.
Keywords: İstatistik; Sigortacılık_Şirketler; Veri Zarfları Analizi