İdari işlemin bir parçası olarak imar planlarının yargısal denetimi - Öz, Bayram (My University, 2011)
Bu çalışma, imar hukukunun uygulama araçları olan imar planlarının topluma yansıması ve bireylerin menfaatini zedeleyen durumların varlığı halinde hak arama yolu olarak mahkemeye başvuru yolunu göstermeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda tezin konusunu, idari bir işlem olan imar planlarının yargısal denetimi oluşturmaktadır. İmar planlarının hukuki denetimini yapan Danıştay ve idare mahkemeleri, planın iptali istemi ile açılan davada, planın mer’i mevzuata uygun olması halinde davanın reddine, aksi durumda ise planın iptaline karar vermektedir. Bunun dışında mahkemelerin, idarenin yerine geçerek plan tesis etme ya da planı düzeltme gibi bir yetkisi bulunmamaktadır. Bu durum hukuk devletinde var olan yasama, yürütme ve yargı erkleri ayrılığının bir gereğidir. Ayrıca mahkemenin denetim yaparken hangi açılardan planı incelediğini vurgulamak açısından, yargı kararlarından örneklere yer verilmiştir.

This paper intends to introduce the effects of the zoning plans on society as a means of zoning law practice and also the recourse procedure in case of damaged interests to seek remedy. To this end, the subject of the thesis is the legal supervision of the zoning plans which are legally qualified as administrative acts. In a case regarding the cancellation of the zoning plan the Council of State and Administrative Courts, the responsible bodies for legal control of zoning plans, decide reject the case if the plan is in line with the existing legislation otherwise they decide to cancel the plan. Aside from that, the Courts have no competence to constitute or zoning plans by superseding the administration. This fact is required in a state governed by the rule of law where the legislative, executive and hudicial powers are separated. . Besides, examples of judicial decisions are presented in order to highlight the aspects which are examined by the Courts during the supervision.
Keywords: İmar Hukuku; Mahalli İdareler