Hemşirelerin örgütsel yaratıcılık algıları ve problem çözme becerileri - Beler, Mahmut (My University, 2018)
1.ÖZETHemşirelerin Örgütsel Yaratıcılık Algıları ve Problem Çözme BecerileriÖğrencinin Adı: Mahmut BELERDanışmanı: Prof. Dr. Ayşe Nefise BAHÇECİKAnabilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Amaç: Hemşirelerin örgütsel yaratıcılık algıları ve problem çözme becerilerini belirlemek amacıyla yapıldı.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki çalışma Manisa ilindeki Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneler ve Üniversite Hastanesinde 30.03.2015 – 30.09.2015 tarihleri arasında yapıldı. Veri toplama aracı olarak Tanıtıcı Bilgi Formu, Örgütsel Yaratıcılık Ölçeği, Problem Çözme Envanteri kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistiksel analizler, Student-t, Mann Whitney U, One-Way ANOVA, Tukey HSD, Kruskal Wallis Testleri ve değişkenler arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesinde Pearson ve Spearman Korelasyon Analizleri kullanıldı.Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 34,35±6,81, %84,1’inin kadın, %76,9’unun evli, %47,9’unun ekonomik durumlarının orta, %49,3’ünün lisans mezunu, %63,8’nin devlet hastanesinde çalıştığı, %62,1’nin vardiyalı çalıştığı, %53,8’sinin 6 ve üzerinde nöbet tuttuğu, %26,6’sının 6-10 yıl mesleki deneyime sahip olduğu, %52,1’inin hizmet içi eğitime katılmadığı görülmüştür. Hemşirelerin Örgütsel Yaratıcılık Ölçeği toplam puan ortalamaları 117,21±21,06, Problem Çözme Envanteri toplam puan ortalamaları 95,18±21,17 olarak bulunmuştur.Sonuçlar: Yaratıcılık ve problem çözme algıları orta düzey olarak saptanan hemşirelerin yaratıcılık algılarını ve problem çözme becerilerini geliştirmeye dair kurum içi eğitim programlarının düzenlenmesi önerilmektedir.

2. SUMMARYNurses' Perceptions of Organizational Creativity and Problem Solving SkillsStudent: Mahmut BELERAdvisor: Prof. Dr. Ayşe Nefise BAHÇECİKDeparment: Nursing ManagementAim: It was done to determine the nurses' perceptions of organizational creativity and problem solving skills.Material and Method: The descriptive study was conducted between 30.03.2015 - 30.09.2015 at State Hospitals, Private Hospitals and University Hospital in Manisa province. The descriptive information form, Organizational Creativity Scale, and Problem Solving Inventory were used as data collection tools. In the evaluation of the data, Pearson and Spearman Correlation Analyzes were used to evaluate the relationships between descriptive statistical analyzes, Student-t, Mann Whitney U, One-Way ANOVA, Tukey HSD, Kruskal Wallis Tests and variables.Result: The average age of the nurses is 34,35 ± 6,81, 84,1% of them are married, 76,9% are married, 47,9% of them are economical, 49,3% of them are graduates, 63,8% of the patients were working in the state hospital, 62.1% were working in shifts, 53.8% were on 6 or more seizures, 26.6% had 6-10 years of professional experience, 52.1% did not participate in the training. The total score average of the Nurses' Organizational Creativity Scale was found to be 117,21 ± 21,06, and the total score average of Problem Solving Inventory was found to be 95,18 ± 21,17.Conclusions: It is proposed to organize in-house training programs to improve the perception of creativity and problem-solving skills of nurses determined to be moderate in creativity and problem solving.
Keywords: Creative ability; Creative ability in medicine; Creative thinking; Health aspects; Hemşire; Hemşireler; Hemşirelik, Uygulamalı; İş tatmini; Job satisfaction; Nurse; Nurses; Nursing, Practical; Organizational behavior; Organizational Creativity; Öğrenim ve öğretim; Örgütsel davranış; Örgütsel Yaratıcılık; Problem Çözme Becerisi; Problem solving; Problem Solving Skills; Sağlık yönleri; Sorun çözme; Study and teaching; Yaratıcı düşünce; Yaratıcılık yeteneği; Yaratıcılık yeteneği, Tıpta