Self-regulatory strategy development ın wrıtıng: a case study of a Turkısh efl learner - Gültekin, Diler (My University, 2016)
YAZMA ÖZ-DÜZENLEME STRATEJİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ: İNGİLİZCE‟Yİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENEN TÜRK BİR ÖĞRENCİ İLE YAPILAN DURUM ÇALIŞMASI TEZ ÖZETİ Bu çalıĢmada yazma stratejilerinin

düzenlemeci öğrenme stratejileriyle beraber öğretilme sürecinin bir öğrencinin yazmaya yönelik öz-düzenleme becerilerini ve yazma baĢarısını nasıl etkilediği incelenmektedir. Yazma öz-düzenleme becerilerini edinirken öğrencinin geçirdiği geliĢimsel süreci daha yakından takip edebilmek ve derinlemesine anlayabilmek için çalıĢmada durum analizi yöntemi ve nitel araĢtırma teknikleri kullanılmıĢtır. Anahtar katılımcı, Ġstanbul‟da bulunan bir vakıf üniversitesinin bir yıllık yoğun Ġngilizce programına kayıtlı olan 22 yaĢında bir kız öğrencidir. ÇalıĢma süresince, katılımcı öğrenciye 8 hafta süren bir program dahilinde yazma ve öz-düzenleme stratejilerinin öğretildiği bire bir, yüz yüze dersler verilmiĢtir. ÇalıĢmanın veri kaynaklarını uygulanan program öncesi ve 6 hafta sonrası yapılmıĢ olan görüĢmeler, her yazma ödevinden sonra gerçekleĢtirilen yazma deneyimlerini anımsatmayı amaçlayan görüĢmeler, haftalık amaç belirleme, kendini izleme, ve kendini değerlendirme formları, araĢtırmacının günlükleri, katılımcı öğrencinin yazma dersi öğretmenleriyle yapılan görüĢmeler, katılımcı öğrencinin yazma ödevleri (5 fikir paragrafı, 2 fikir yazısı), ve öğrencinin yazma dersi baĢarı notları oluĢturmaktadır. Toplanan verilere tematik analiz yöntemi uygulanmıĢ ve ortaya çıkan öz düzenleme stratejileri kodlanarak sınıflandırılmıĢtır. ÇalıĢma sonuçları uygulanan programın anahtar katılımcının Ġngilizce yazarken belli bazı öz-düzenleme stratejilerini edinmesine ve yazma baĢarısını artırmasına yardımcı olduğunu göstermiştir. Yazma ile ilgili öz düzenleme stratejilerinden bazılarının edinimi çabuk ve kolay olmamaktadır. Bu nedenle uygulanan programın etkileri ancak uzun vadede gözlemlenebilmiĢtir. Sonuçlar göstermiĢtir ki amaç belirleme ve stratejik plan yapma gibi bazı öz düzenleme stratejilerinin öğrenciler tarafından içselleĢtirilmesi zaman almaktadır. Bununla birlikte, içselleĢme gerçekleĢtiği takdirde, bu stratejilerin sürekli ve uzun vadeli olacağı gözlemlenmiĢtir. Sonuçlar öğrencilerin yazma becerisini geliĢtirebilmek için yazma sürecinde kullanılan güçlü beceri ve stratejilerin yazma öğretimine dahil edilmesi gerektiğini ortaya ix koymuĢtur. Stratejilerin uzun süreli kalıcılığını sağlamak ve öğrencilerin yazma baĢarılarını artırabilmek için, yazma stratejileri yazma sürecini düzenlemede önemli bir rol oynayan öz-düzenlemeci öğrenme stratejileri ile beraber öğretilmelidir. SELF-REGULATORY STRATEGY DEVELOPMENT IN WRITING: A CASE STUDY OF A TURKISH EFL LEARNER ABSTRACT The present study investigates how the instruction of writing strategies in tandem with self-regulated learning strategies help improve a student‟s self-regulation in writing and enhance her writing achievement. The study adopted a qualitative approach and case study methodology to gain a deeper understanding of the developmental processes that students undergo on the way to become self-regulated learners in writing. The key participant was a 22-year-old student enrolled in a one-year intensive English language program at a foundation university in Istanbul, Turkey. The study included an 8-week intervention program in which the participant student was given one-on-one tutorials focused on writing strategies as well as self-regulated learning. The data sources collected in this research were pre- and post-intervention interviews, stimulated recall interviews upon the completion of each writing task, goal-setting, self-monitoring and self-evaluation forms, researcher‟s journals, interviews with the participant‟s writing teachers, writing outputs (5 opinion paragraphs, 2 opinion essays) of the participant, and the student‟s writing achievement scores. Thematic analysis was applied to the data to categorize emerging codes. The findings showed that the intervention program helped the key participant to adopt particular self-regulatory writing strategies and to increase her writing achievement scores. It is important to note that the adoption of several self-regulated learning strategies were not immediate though; the effects of the intervention could mainly be observed in the long term. The analysis revealed that internalization of certain strategies, especially self-regulation strategies such as goal-setting and strategic planning takes time on the part of the learner. However, once they are internalized, their maintenance was found to be long-term. Research findings suggest that in order to improve students‟ writing skill, powerful skills and strategies involved in the writing process should be incorporated into writing instruction. In order to ensure long-term maintenance of the strategies and improve students‟ writing achievement, the instruction of writing strategies should be provided vii in combination with self-regulated learning strategies which are crucial to orchestrating the writing process.
Keywords: Türkiye; Yabancı dil eğitimi