Erkek voleybolcularda uygulanan direnç bandı kuvvet antrenmanlarının maksimal kuvvet, dikey sıçrama ve sürat performansına etkileri - Kırıcı, Esra Gümüş (My University, 2019)
Amaç: Erkek voleybolcularda (haftada 3 gün – 6 hafta boyunca) uygulanan direnç bandı kuvvet egzersizlerinin maksimal kuvvet, sürat ve dikey sıçrama performansına olan etkilerinin araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem: Araştırmamıza Beşiktaş ve Galatasaray Genç Erkek Voleybol Ligi Takımlarında oynayan (yaş ortalaması 18.50±1.06), kontrol (n=12) ve deney grubu (n=12) olmak üzere kontrollü bir şekilde randomize ayrılmış 24 gönüllü sporcu katılmıştır. Deney grubundaki sporculara haftalık voleybol teknik antrenmanlarına ek 6 hafta boyunca haftada 3 gün “direnç bandı” kuvvet antrenman uygulanırken kontrol grubuna ise, haftalık voleybol antrenmanlarına ek olarak herhangi bir kuvvet antrenman uygulanmamıştır. Çalışma öncesinde ve sonrasında 1TM bench sürat testleri yapıldı. Öncesi ve sonrası test sonuçları istatistiksel yöntemle karşılaştırılmıştır. Bulgular: 6 haftalık direnç bandı kuvvet antrenmanlarından sonra deney ve kontrol grubunda grup içi ve gruplar arasındaki dikey sıçrama performansındaki gelişim istatistiksel olarak deney grubunda daha fazla artış göstermiştir (p<0.01). 1TM Bench Press ve Squat test değerlerindeki değişimin gruplara göre farklılık oluşturduğu görülmüştür (p<0.01). 10 m sürat performans değerlerindeki değişim ise gruplara göre farklılık oluştururken (p<0.05); buna karşılık 20 m sürat performans değerlerindeki değişim gruplar içinde anlamlıyken gruplar arasında anlamlı çıkmamıştır (p>0.05). Sonuçlar: Sonuç olarak direnç bandı kuvvet antrenmanlarının; maksimal kuvvet, dikey sıçrama ve sürat performansını artırmada olumlu etkileri olan bir antrenman modeli olduğu söylenebilir. Diğer yandan direnç bantlarıyla yapılan kuvvet antrenmanlarının derin duyu mekanizmalarına yönelik faydalarının sınanması önerilebilir.

Purpose: The purpose of this study was to investigate the effects of exercises performed by elastic resistance band (6 week-3 days per week) on maximal strength, speed and vertical jump performances in male volleyball players.Methods: Twenty -four volunteer athletes randomly divided into control and experimental group who played in Beşiktaş and Galatasaray Junior Men`s Volleyball League Teams (age 18.50 ± 1.06) participated in this study. The experimental group performed strength exercises using elastic resistance bands 3-days per week during 6 weeks additional to their routine volleyball technical exercise program. Control group did not perform any strength training program additional to their routine volleyball training. 1RM bench press, 1RM squat, vertical jump and speed tests were performed before and after the study as pre-test and post-test.Results: It was determined that there was statistically significant increase on vertical jump performance between 2 groups (more increase in experimental group) and between pre-test and post-test of each group by 6-week strength exercises performed by elastic resistance band (p<0.01). In addition, the change of 1RM bench press and 1RM Squat test values was differed between two groups statistical significantly (p<0.01). 10m speed performance values were also significantly different between two groups (p<0.05), however, 20m speed performance values were not changed statistically significant between two groups even though they significantly changed between pre-test and post-test of each group (p>0.05).Conclusion: In conclusion, strength trainings performed by elastic resistance band may have positive effects on maximal strentgh, vertical jump and speed performance and can be a promising training model to improve these parameters. On the other hand, it may be recommended to test the benefits of strength training with resistance bands for proprioceptive sensory mechanisms.
Keywords: Direnç bandı; Jump; Kuvvet; Resistance band; Sıçrama; Spor; Sport; Voleybol Strength; Voleybolcular; Volleyball; Volleyball players