Uzaktan öğretim yöntemiyle ilköğretim öğretmenlerinin hizmet-içi eğitimi - Sinç, Bora (My University, 2004)
Uzaktan Öğretim Yöntemi İle İlköğretim Öğretmenlerinin Hizmet-içi Eğitimi Bilgi çağına ismini veren bilgi terimi, teknolojinin günümüzde bulunduğu noktaya gelmesini etkileyen en önemli unsurdur. İşlenmemiş veriyi belirli filtrelerden geçirip sınıflandırarak anlamlı bilgi üretebilme, üretilen bilgiyi gereksinimler doğrultusunda etkin kullanabilme, kullanılan bilginin dönüt verilerinden başka bilgiler üretip işleyebilme döngüsü bireysel ve toplumsal yaşantılardaki yerleşikleşme oranıyla ancak çağcıllıktan bahsedilebilir. Bireysel anlamda bu döngünün kurulabilmesi ve anlam kazanabilmesi çoğunlukla eğitimle yapılandırılabilmektedir. Bilgi çağının beraberinde getirdiği hemen her alandaki dinamik değişim özelliği, yansımalarını günlük yaşantımızda da göstermektedir. Çağcıl insan portresinin kriterleri de bu yansımaların etkileri doğrultusunda tekrar belirlenmektedir. Birbirini tamamlayan ve birlikte anılan güncel terimler gelişim ve değişim; sıkça duyulmaya başlanan, yaşantımıza adapte etmeye çalıştığımız, bazen kolaylıkla kabul edilen bazen ise alışkanlıklarla özdeşleştirmede sıkıntı yaşatan bilişsel ve davranışsal olduğu kadar psikolojik boyutlarıyla da oldukça kapsamlı bir olgudur. Ülkemizde öğretmenlerin hizmet içi eğitimleri Milli Eğitim Bakanlığı Hizmet İçi Eğitim Daire Başkanlığı (MEBHEDB) tarafından organize edilmektedir. 2003-2004 Eğitim döneminde MEBHEDB 400 kadar hizmet içi eğitim planlamış ve uygulamıştır. Bu eğitimlerin tamamı MEB'e bağlı formatör ve uzman eğitmenler tarafından önceden belirli yerlerde ve zamanlarda gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı ise; MEB'in öğretmenlere sunduğu bu önemli eğitim hizmetini web teknolojisi yardımıyla internet üzerinden yurdun tüm yanına ulaştırabilmesi ile ilgili bilimsel anlamda destek olmaktır. Bu uygulamanın sonucunda elde edilen bulgular, bundan sonra Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenecek web tabanlı hizmet-içi eğitim uygulamalarında öğretmenlerin bu tarz eğitimden ne derece yararlanabildikleri ve konuya bakış açılarının belirlenerek, bu doğrultuda etkin uygulamalar geliştirmelerine destek olunması hedeflenmektedir. Bu amaç doğrultusunda çalışmaya katılan ilköğretim branş ve sınıf öğretmenlerine önce bir Kullanıcı Özellikleri Analiz Anketi uygulanmıştır. Bu ankete göre eğitime katılan ilköğretim öğretmenlerinin genelinin daha önce internet tabanlı bir eğitim almadığı, web teknolojilerini (web sayfalarında gezinme, e-posta gönderip/ alma vb) kullanırken teknik yeterlilik açısından genel anlamda rahat oldukları ve genelinin daha önce web üzerinden sohbet (chat) ve forum uygulamasını kullanmadıkları belirlenmiştir. Bu anket, hazırlanan eğitim sisteminin uygulanacağı potansiyel kitlenin özellikleri doğrultusunda son derece basit kullanımlı ve sade bir tasarımda olması gerektiğini göstermiştir. Hazırlanan web tabanlı eğitim uygulaması içeriğinin başlığı Eğitim Teknolojileri ve Sunum Becerileridir. Bu web tabanlı eğitimde belirlenen web adresi üzerinden katılımcı öğretmenlere öncelikle 50 soruluk bir ön-test uygulaması yapılmıştır, bu test tamamlandıktan sonra eğitimin içeriği olan konular Ders Modülleri başlığı altında dokuz grupta ele alınarak öğretmenlere sunulmuştur. Bu modüllerin sonlarında yer alan doğru/ yanlış'lı ara testler tamamlandıktan sonra da son-test uygulaması yapılmıştır. Bu eğitime toplam 64 sınıf ve branş öğretmeni gönüllü olarak katılmıştır. Katılan öğretmenlerden 41 tanesi ön-testi tamamlarken 27 tanesi ön-testi, ara-testleri ve son-testi belirlenen tarihe kadar tamamlamıştır. Öğretmenlerin çok azı sistemin içinde bulunan Soru ve Görüşleriniz bölümünü kullanarak sistemin kullanışı ve içeriği hakkında yorum belirtmiştir. Öğretmenlerin istedikleri zaman istedikleri yerden eğitime erişebilme olanağının sunulması ve katılımı artırmak amacıyla yetkililerden onaylı bir katılım sertifikasının verileceğinin bilidirilmesi öğretmenler tarafından olumlu karşılanmıştır. Sistemin kullanımı ile ilgili öğretmenlerin geneli kullanımı kolay ve rahat anlaşılır bulmuştur. Web üzerinde eğitimin işlerlik süreci boyunca teknik eksiklik yaşanmamıştır. Sistem en baştan kurgulandığı gibi çalışmış ve işlevini yerine getirmiştir. Bu araştırmanın amacı temel olarak iki maddede toplanabilir: İlki; kullanılan web teknolojisi sisteminin öğretim yöntemi ve işleyişi ile bütünleştirilmesi, diğeri de web üzerinden öğretimin ve ders içeriğinin ne derece etkin biçimde hedefine ulaşabildiğidir. Uygulama sonucunda özellikle eğitimi tamamlayan ve araştırmanın istatiksel analizlerinin elde edildiği 27 öğretmenden alınan veriler, tek gruplu ön test/ son test istatiksel modeli doğrultusunda irdelenmiştir. Temmuz 2004Bora SİNÇ

In-Service Education of Primary School Teachers with Distance Training Methodology The most important fact which affects the current place of technology is the information term, which gives its name to the information age. Producing meaningful information, categorizing after filtering the raw data, using this produced information effectively according to needs and processing new information from the feedback data of used information is a kind of loop or a loop of information. Modernity can only be mentioned in terms of how much the range of this loop of information takes place in individual and social lives. The establishment of such a loop in a meaningful manner can mainly be achieved through education. The dynamic changes brought about by the information age can be seen in every field and is subsequently reflected in our daily lives. The portrait of modern human criteria has been re-identified according to the outcomes of these reflections. The current terms of development and change are multi-sided phenomena, which complete and complement each other. These terms are currently popular, adapted to our lives, sometimes easily accepted but problematic when integrating and of great importance on a number of levels; namely cognitively, behaviourally and psychologically. In our country the in-service education of teachers is organized by MEBHEDB (Milli Eğitim Bakanlığı Hizmet İçi Eğitim Daire Başkanlığı - National Education Ministry In-Service Education Department). Nearly 400 in-service education courses were planned and implemented in the education semester of 2003-2004. All of these courses were executed by professional (formator) and expert (uzman) teachers in previously specified places and times. The purpose of this research is to scientifically support MEB in its efforts to provide an important education service to teachers by providing this service nationwide through the use of web technology i.e. the internet. Specifying the outcomes of this application, the point of view of teachers and to what extent this web-based application aids or impedes their education can support MEB in developing more innovative and effective web-based applications in the future. As a result, the User Profile Analysis Survey was initially applied to branch and class teachers. According to this survey; almost all of the participant teachers had no prior internet-based education experience, generally feel comfortable while using web technologies (surfing web pages, sending/ receiving e-mails etc), and many of them had never previously used chat and forum services over the internet. This survey demonstrates that according to the needs and requirements of potential participants, the prospective education system should be simple, easy to use and plain in design. The title of this course is Education Technologies and Presentation Skills. Firstly, a pre-test of 50 questions was administered to the participant teachers over the web page. Following the completion of the pre-test, the whole content of the course (Lesson Modules) was given to the teachers; 9 lesson modules in total. At the end of these lesson modules there were quizzes with 5 true/ false questions. After completing these quizzes a post-test was administered to the teachers. 64 class and branch teachers participated in this course voluntarily. 41 of these participants completed the pre-test, 27 completed the pre-test, true/ false quizzes and post-test together by the deadline of the course. A few teachers commented on the system's usage and content by using the Questions and Comments part of the web-based course system. Providing teachers with access to this course system at any time or place in order to increase participation in addition to the participant certification of the course (which will be approved by the directors) was looked upon favourably. Most of the teachers found the course system to be user friendly. There were no technical problems in the duration of the course system progress i.e. the course system worked as it had been programmed to function. The main goals of this research can be separated into two parts: firstly, integrating the web technology used in the course system with the teaching methodology and its mechanism, secondly, how effectively the teaching of course content was achieved over the internet (web). The data taken from 27 teachers who completed the course requirements, and who also represent the source of statistical analysis, have been analyzed using the pre-test/ post-test statistical model. July 2004Bora SİNÇ
Keywords: Hizmetiçi Eğitim; Öğretmenler