YOROS KALESİ KAZILARINDA BULUNAN OSMANLI DÖNEMİ SİKKELERİ - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Bizans İmparatorluğu"nun başkenti olan Konstantinapolis"i Karadeniz üzerinden gelebilecek saldırılara karşı koruma amacıyla yapılmış olan Yoros Kalesi, stratejik açıdan oldukça önemli bir savunma yapısı olarak dikkat çekmektedir. 12. yüzyılda inşa edildiği düşünülen ve ilerleyen süreçte 14. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlıların eline geçen kale, geniş bir alana yayılmasından dolayı, İstanbul il sınırları içerisinde ayakta kalabilen kalelerin en büyüğüdür. 2010-2015 yılları arasında Prof. Dr. Asnu Bilban Yalçın tarafından gerçekleştirilen Yoros Kalesi arkeolojik kazı çalışmaları esnasında 96 adet sikke bulunmuştur. Bunlardan 86 adedi Osmanlı dönemine aittir. Söz konusu sikkeler kalenin ve bir ölçüde de olsa İstanbul"un tarihçesine ışık tutacak niteliktedir

Built for the protection of Constantinople, the capital city of the Byzantine Empire, against the attacks to come from the Black Sea, The Yoros Castle stands out as a strategic fortification. The castle, thought to have been constructed in the 12. Century and conquered by the Ottomans in the last quarter of the 14. Century, is the largest castle still standing in Istanbul region as it extends over a substantially large area. During the archaeological excavations carried out by Prof. Dr. Asnu Bilban Yalçın in 2010-2015, ninety-six pieces of golden coins, of which eighty-six pieces belong to the Ottoman period, were discovered. These coins are considered to be of the quality to throw light on the history of the castle and to reveal, though to a certain extent, the history of Istanbul
The Ottoman Period Coins Discovered in The Excavations in Yoros Castle
Keywords: Arkeoloji; Tarih