İstatistiksel proses kontrol (İPK) ve makina imalat sanayinde uygulanabilirliği - Işık, Birhan (My University, 2000)
Yapılan bu çalışma ile İstatistiksel Proses Kontrol'ün bir işletmeye kazandırabilecekleri incelenmektedir. Günümüzün olmazsa olmaz denilebilecek kavramlarından olan kalitenin değişik şekilde standartlaştırılmış modellerinin çoğunda istatistiki metotlar karşımıza hep gelecektir. İstatistik Proses Kontrol, herkes tarafından anlaşılabilir bir şekilde gözlemlenebileceğini ortaya koymaktadır. Yapılan çalışma sadece imalat sektörü üzerinde durulmuştur. Çalışmanın başlangıcında kalite kavramından yola çıkılmış ve İstatistiki Proses Kontrol'e kadar olan evreden bahsedilmiştir. Gelişme bölümünde İstatistiksel Proses Kontrol detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Örneklerle daha iyi anlaşılması sağlanmıştır. Uygulama bölümünde bir makine sanayinde uygulama yapılmış, mevcut yöntemlerin çoğu kullanılmaya çalışılmıştır. Böylece bu çalışmaların firmaya birçok fayda sağladığı bizzat görülmüştür. Yapılan uygulamaların bilgisayar programları oluşturulmuştur.

In this study, it is aimed to explain what Statistical Process Control provides to a company. Nowadays, we encounter differently standardized models of quality as one of the most important concepts which contain statistical methods. It is also aimed that Statistical Process Control can be understood by everybody. The study only concerns manufacturing industry. In the beginning chapters of the study, it is started out from the quality concept and the phase until the Statistical Process Control is explained. In the following chapters of the study Statistical Process Control is explained in detail and supported by examples in order to enrich the topic. In the application chapter a practise is applied in a machine industry and almost the all methods of Statistical Process Control are tried to be used. Thus it is understood that Statistical Process Control provides a lot of benefits for the company. Computer programs are prepared for the applications.
Keywords: İşlem Kontrolü