Organizasyon tasarımının kaldıraçları teorisi ve yeni teorinin toplam kalite yönetimi uygulaması olan bir işletmede test edilmesine yönelik nitel bir araştırma - Gergin, Zeynep (My University, 2007)
Tüm yönetim teori ve yaklaşımları gibi Toplam Kalite Yönetimi’nin de temel amacının organizasyonel etkinliğin sağlanması olduğu söylenebilir. TKY’nin başarısı için yönetim anlayışı, örgüt, yöntem ve sistemlerden oluşan tüm bileşenlerinin tamamen benimsenip uygulanması gerektiği ileri sürülmektedir. İşletme stratejisine göre yapılacak bir organizasyon tasarımı örgüt, yöntem ve sistem bileşenlerinin doğru planlanması ile TKY’nin başarısını sağlayabileceği gibi, etkin bir tasarım yönteminin de önemli olduğu düşünülebilir. Yeniçağın gereklerine uygun organizasyon teorilerinin ortaya konması devam etmektedir. Bu teorilerden biri Robert Simons tarafından geliştirilen ve 2006 yılında literatüre geçmiş “Organizasyon Tasarımının Kaldıraçları” teorisidir. Teori, organizasyon tasarımına dair yaklaşımları bütünsel bir bakış açısı ile ele alması ve tasarımın dengesinin ölçülmesi için geliştirdiği görsel model ile birçok araştırmaya konu olabilecek olması bakımından önemlidir. Bu tez çalışmasında organizasyonel etkinliğin sağlanmasında “Organizasyon Tasarımının Kaldıraçları” teorisinin ortaya koyduğu model ile TKY ilkeleri ve TKY’ne geçiş süreci adımları arasındaki paralellikler ortaya konarak, TKY benimsemiş bir organizasyonda, yeni teorinin tasarım etkinliğinin değerlendirilmesi için önerdiği X testi ile seçilen yönetici pozisyonlarının tasarım dengesi incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda yeni modelin ortaya koyduğu etkinliğe dair problemlerin TKY çalışmaları kapsamında kullanılan başka araçlar ile de tespit edilmiş olması bağlamında, Organizasyon Tasarımının Kaldıraçları modelinin kullanımının TKY’nin başarısını ve TKY’ne geçiş adımlarını destekleyebileceği önerilmiştir. Bununla birlikte, araştırmanın genelleme amacı taşımayan nitel araştırma yöntemi ile yapıldığı ve tek bir organizasyonla sınırlı olduğu belirtilmelidir

It can be said that, like all management theories, the main aim of Total Quality Management is organizational efficiency. Management view, organization, methods and systems are the components thought to be important for the success of TQM. It is important to design the organization according to the strategy which will make TQM successful by planning the components properly, as much as using an efficient design method. New theories have been developing to meet the requirements of the new century. One of these new theories is “Levers of Organization Design” which is developed by Robert Simons and entered the literature in 2006. The new theory is important since it can be subject to many researches with its holistic view to previous approaches on organization design and with the visual model developed for testing the equilibrium of designs. In this research, by representing the relations between Levers of Organization Design and TQM steps and principles, in an organization where TQM is adopted, the equilibrium of job designs for selected management positions is examined with the X test proposed by the theory for evaluating the efficiency of designs. It is proposed in the end of the research that using new model can support TQM’s success and the steps for TQM, since the research results showing problems that affect efficiency had already been discovered with other TQM tools in the organization. However, it has to be declared that this research is qualitative with no aim of generalization, and limited with only one organization.
Keywords: Organizasyon Tasarımı; Toplam Kalite Yönetimi