Kurumsal sosyal sorumluluğun gelişimi ve Türkiye’de uygulanması - Öztürk, Özgün Nazlı (My University, 2009)
Kurumsal sosyal sorumluluk dünyada giderek önemi artan bir kavramdır. Toplumun temel ihtiyaçlarından öte onlara çeşitli faydalar sağlamayı hedefleyen kurumsal sosyal sorumluluklar, bugün pek çok alanda uygulanmaktadır. Kurumsal sosyal sorumluluğun gelişmesine uluslararası kuruluşlar yaptıkları çalışmalar ve oluşturulan çeşitli davranış kodları ile katkıda bulunmuşlardır. Bunların dışında Avrupa Birliği de kurumsal sosyal sorumluluğun gelişmesinde büyük paya sahiptir. Yapılan çalışmalar sonucunda bugüne kadar çeşitli sosyal sorumluluk standartları belirlenmiştir. Kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarında sivil toplum kuruluşlarının rolü büyüktür. Sivil toplum kuruluşlarının yanısıra dünyada çeşitli sektörel ve meslek birlikleri de kurumsal sosyal sorumluluğa katkıda bulunmaktadır. Kurumsal sosyal sorumluluğa katkıda bulunan bir diğer taraf sendikalardır. Sendikaların kurumsal sosyal sorumluluğa katkılarının ileriki yıllarda daha da artacağı beklenmektedir. Gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında, Türkiye kurumsal sosyal sorumluluk alanında geride kalmaktadır. Türkiye’de kurumsal sosyal sorumluluk yavaş ilerlemektedir. Türkiye’de uluslararası davranış kodlarına itibar edilmemektedir. Türkiye’de kuramsal sosyal sorumluluk yeterince anlaşılmamıştır. Ülkede kurumsal sosyal sorumluluk kavramının daha iyi anlaşılması ve STK’ların kurumsal sosyal sorumluluğa verdiği desteğin diğer kesimlerce de teşvik edilmesi gerekmektedir. Türk özel sektörünün de kurumsal sosyal sorumluluklara katkısını artırması gerekmektedir. Bu konuda bilinç eksikliği olduğu açıktır. Türkiye’de kurumsal sosyal sorumluluklar sadece hayırsever girişimler olarak görülmekten çıkıp bir işletme politikası haline dönüştürülmelidir. Bu gerçekleşirse Türkiye’de kurumsal sosyal sorumluluk daha hızlı gelişecek ve ülkede sürdürülebilir bir kalkınma tesis etmek kolaylaşacaktır. Kurumsal sosyal sorumluluk, Davranış kodları, Sosyal sorumluluk standartları, Sivil toplum kuruluşları, Sürdürülebilir kalkınma.

Corporate social responsibility is a concept; its importance gradually increased in the world. As aimed at providing various benefits to society beyond their basic needs, corporate social responsibilities are implemented in countless areas today. To the development of corporate social responsibility, international institutions have made contribution with their studies and by them constituted various codes of conduct. Besides of those institutions The European Union has also a great role in the development of corporate social responsibility. In consequence of made those studies until now various corporate social responsibility standards have been determined. In the implementations of corporate social responsibility, the role of non-governmental organizations is big. Besides of non-governmental organizations various sectoral and employee associations also contribute to corporate social responsibility in the world. One of the other contributors to corporate social responsibility is the trade unions. It is expected that trade unions will make more contributions to corporate social responsibility in the future. When compared with the developed countries, Turkey lags behind in corporate social responsibility area. In Turkey the corporate social responsibility developed slowly. In Turkey to international codes of conduct disesteemed. In Turkey the corporate social responsibility has not been enough understood. In the country there is need to better understanding the corporate social responsibility concept and from NGOs given support to corporate social responsibility must also be boosted from other parts. The Turkish private sector should also increase its contribution to corporate social responsibilities. It is clear that there is a conscious absence in this particular. In Turkey, corporate social responsibilities should be converted to a business policy rather than seeing those only as charitable activities. When this occurred in Turkey the corporate social responsibility will develop fast and constituting a sustainable development in the country will also get easy. Corporate social responsibility, Codes of conduct, Social responsibility standards, Non-governmental organizations, Sustainable development.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Sosyal Sorumluluk