Döç ve girişimcilik : Batı Afrika’daki Lübnanlılar örneği (1860-1990) - Demirdağ, Musa (My University, 2024)
Bu tez çalışması, göç ve girişimcilik ilişkisini odağına almaktadır. Bu eksende araştırma Lübnan coğrafyasından Batı Afrika’ya 19.yy sonlarında başlayan göçlerin hangi motivasyonlarla yapıldığı ve Lübnanlıların Batı Afrika’da yürüttükleri girişimcilik faaliyetlerinin avantajlarının ve dezavantajlarının hangi unsurlardan müteşekkil olduğu soruları üzerine inşa edilmiştir. Üç kısımdan oluşan çalışmanın ilk kısmında Lübnan’ın tarihsel dönemleri siyasi, sosyal ve ekonomik yönden incelenmiştir. İkinci kısımda göç kuramları çerçevesinde Lübnanlıları göçe zorlayan ve onları Batı Afrika’ya çeken faktörler veya nedenler belirlenmiş, söz konusu göç hareketi Osmanlı dönemi, manda dönemi ve bağımsızlık sonrası dönem olmak üzere üç tarihsel dönemde ele alınmıştır. Üçüncü kısımda iktisat tarihinde girişimcilik konusunda öne çıkan varsayımlar ışığında Lübnanlıların Batı Afrika’daki avantajları/ dezavantajları belirlenip değerlendirilirken gerçekleştirdikleri girişimcilik faaliyetleri tahlil edilmiştir. Araştırmanın neticesinde, bulguların Lübnan’dan Batı Afrika’ya yaşanan göç akışlarının mevcut göç kuramlarının çoğuyla tezatlık teşkil ederken girişimcilik varsayımlarıyla paralellik arz ettiğine işaret ettiği sonucuna varılmıştır.

This thesis focuses on the relationship between migration and entrepreneurship. Within this framework, the research is centered on questions regarding the motivations behind migrations from Lebanese land to West Africa in the late 19th century, and examines the elements that contribute to the advantages and disadvantages of entrepreneurial activities undertaken by the Lebanese in West Africa. The first part of the study, which consists of three sections, explores Lebanon’s historical periods from political, social, and economic perspectives. In the second part, within the context of migration theories, factors or reasons that compelled Lebanese migration and attracted them to West Africa are identified. Furthermore, the migration movement in question is discussed across three historical periods: the Ottoman era, the mandate period, and the post-independence period. In the third part, the entrepreneurial activities of the Lebanese in West Africa are analyzed while determining and evaluating their advantages and disadvantages in the light of prominent assumptions about entrepreneurship in economic history. Overall, the findings indicate that the migration flows from Lebanon to West Africa contrast with most existing migration theories, and instead are in line with assumptions about entrepreneurship.
Migration and entrepreneurship : The case of Lebanese in West Africa (1860-1990)
Keywords: Batı Afrika Migration; Economic aspects; Ekonomik yönleri; Emigration and immigration; Entrepreneurship; Girişimcilik; Göç; Göç ve göçmenlik; Lebanon; Lübnan; West Africa