12 sınıf öğrencilerinin Türkiyenin komşu ülkelerini belirleyebilme becerileri ve görüşleri - Akgün, Metin (My University, 2023)
Coğrafya eğitimi, insan ve doğa arasındaki etkileşimi anlamak ve coğrafi olayları öğrenmek amacıyla gerçekleştirilen bir eğitim sürecidir. Coğrafi bilgiye sahip olan bireyler, çevrelerinde meydana gelen olayları daha iyi anlama ve yorumlama yeteneğine sahiptir. Bu bilgi, doğal afetlerin neden olduğu hasarı değerlendirmek veya tarım bölgelerindeki verimlilik durumunu analiz etmek gibi durumlarda önemli bir rol oynar. Coğrafi bilgiye sahip olan bireyler, çevrelerindeki değişiklikleri daha iyi takip edebilir ve çevresel sürdürülebilirlik gibi konuları değerlendirebilir. Ancak coğrafi bilgiye sahip olmayan bireyler, çevrelerinde meydana gelen olayları anlamakta veya yanlış anlamakta zorluk çekerler. Örneğin, bir iklim değişikliği olayını sadece hava sıcaklığındaki bir artış olarak algılayabilirler, ancak bu değişikliğin altında yatan coğrafi faktörleri gözden kaçırabilirler. Coğrafi bilgi, bireylerin daha iyi kararlar vermelerine, çevresel sorunları anlamalarına ve sürdürülebilir bir gelecek için daha bilinçli bir şekilde hareket etmelerine yardımcı olur. Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle farklı kültürlerin, dillerin, dinlerin ve insanların buluşma noktasındadır. Çevre ülkelerin farklı alfabelere sahip olması, bu çeşitliliği kanıtlar niteliktedir. Coğrafya eğitimi, Türkiye'nin bu konumsal çeşitliliğini anlamayı ve bu çeşitlilik üzerinden çeşitli olguları sentezlemeyi ve öğrencilerin Türkiye'nin yakın çevresindeki ülkelerden başlayarak tüm dünyadaki ülkeler hakkında yeterli düzeyde bilgi edinmelerini amaçlamaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, öğrencilerin komşu ülke denildiğinde zihinlerinde canlananları belirlemek, hangi komşu ülkeleri bildiklerini listeleyip bu ülkeler hakkındaki görüşlerini almak ve öğrencilerin bilgi düzeylerini harita üzerinden sorgulamaktır. Bu genel amaç doğrultusunda aşağıdaki sorulara yanıtlar aranmıştır: 1.Öğrenciler “komşu ülke kavramı nedir?” sorusunu nasıl açıklamaktadırlar? 2.Öğrenciler, Türkiye’nin komşu ülkelerini biliyorlar mı? 3.Öğrencilerin Türkiye’nin komşu ülkelerine yönelik görüşleri nelerdir? 4.Öğrenciler, Türkiye’nin komşu ülkelerini haritada gösterebiliyor mu? 5.Öğrenciler Türkiye’nin hangi komşu ülkelerine ne sebeple gitmek istiyorlar? 6.Öğrencilerin Türkiye’nin komşu ülkelerini haritada gösterebilmeleri cinsiyete ve okul türlerine göre farklılık gösteriyor mu? Bu çalışma, İstanbul ili Ümraniye ilçesinde bulunan altı devlet okulu ve bir özel eğitim kurumunda bulunan on ikinci sınıf öğrencilerinin Türkiye’nin komşu ülkelerini tablo ve harita üzerinde belirleyebilme becerilerini ve komşu ülkeler hakkındaki görüşlerini almak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri uzman eşliğinde araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu aracılığı ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirmesinde SPSS 23 ve Microsoft Excel kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre öğrencilerin komşu ülke kavramını ne olduğunu yazmada çoğunluğunun başarılı olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte tablo üzerinden komşu ülkeleri tespit etme ve harita üzerinden göstermede ise başarısız olduğu tespit edilmiştir. Ülkeler ile ilgili görüşlerde ise coğrafik ögelerden çok politik, ekonomik ve savaş gibi kavramlar ön plana çıkmıştır. Öğrenciler, turistlik amaçlı en çok Türkiye’nin batısında bulunan ülkelere gitmek istemektedirler.

Geography education is a process of education used to learn about geographical occurrences and the interaction between humans and the natural world. Geographically literate people are better able to comprehend and analyse the events taking on around them. This knowledge is crucial when determining the extent of natural catastrophe damage or evaluating the level of productivity in agricultural regions. Geographically literate people are better able to monitor environmental changes and evaluate topics like environmental sustainability. However, those who lack geographic information sometimes find it difficult to comprehend or misunderstand the events taking place around them. For instance, they might mistake a climate change event for nothing more than a rise in air temperature while ignoring the geographical causes of this shift. In order to create a sustainable future, people need to be able to make better judgments, comprehend environmental challenges, and act with greater knowledge. Turkey’s geographical location places it at the nexus of numerous cultures, languages, faiths, and people. This diversity is demonstrated by the distinct alphabets of adjacent nations. Geography education seeks to comprehend Turkey's spatial diversity, to synthesize numerous phenomena through this diversity, and to give pupils an adequate understanding of the nations of the world, starting with those that are close to Turkey. The purpose of the study in this situation is to find out what students think of when they think about adjacent nations, to list the neighbouring countries they are familiar with, to ask students for their comments on these countries, and to quiz students on their level of map knowledge. Answers to the following queries were sought in line with this overall objective: 1. In what way do students respond to the inquiry, What is the concept of neighbouring countries? 2. Are students familiar with Turkey's neighbours? 3. What are the pupils' opinions about the nations that border Turkey? 4. Can students locate the nations that border Turkey on a map? 5. Which of Turkey's neighbours would the students most like to visit, and why? 6. Do gender and style of school have an impact on students' abilities to locate Turkey's neighbours on a map? The purpose of this study was to find out whether students in the twelfth grade in six public schools and one private institution in Istanbul's province of Ümraniye could recognize Turkey's neighbours on maps and tables, as well as what they thought of those nations. In the study, a descriptive survey method was employed. In the presence of an expert, the researcher created a questionnaire form that was used to gather the study's data. The data analysis program choices were SPSS 23 and Microsoft Excel. The majority of the students were successful in expressing the idea of adjacent countries in their writing, according to the study's findings. It was discovered, however, that they were unable to locate nearby nations on the table and depict them on a map. Instead of geographic factors, ideas like politics, economics, and conflict dominated attitudes about other nations. For tourism reasons, students choose to travel to the nations west of Turkey.
Keywords: Coğrafya; Coğrafya eğitimi; Geography; Geography education; Harita bilgisi; High school students; Komşu ülkeler; Lise öğrencileri; Map knowledge; Mekânsal bilgi Neighbouring countries; Mekânsal imaj; Öğrenim ve öğretim (Orta); Spatial image; Spatial knowledge; Study and teaching (Secondary)