Atık biyomateryallerden elde edilen aktif karbon üzerinde tekstil boyarmaddelerinin adsorpsiyonu - Kocabıyık, Barış (My University, 2013)
ATIK BİYOMATERYALLERDEN ELDE EDİLEN AKTİF KARBON ÜZERİNDE TEKSTİL BOYARMADDELERİNİN ADSORPSİYONU Endüstriyel atık suların neden olduğu kirlilik birçok ülkede yaygın bir problem haline gelmektedir. Tekstil atık suları boyalar tarafından kirletilmektedir. Aktif karbonun birçok çeşidi düşük maliyetli adsorbentler olarak atık sulardan boyaların giderilmesi için kullanılmaktadır. Bu çalışmada, katalpa ağacı meyvesi, çeltik kabuğu ve muz lifinden elde edilmiş aktif karbonlar kullanılarak metilen mavisi boyarmaddesinin sulu çözeltiden adsorpsiyonu incelenmiştir. Yapılan deneylerde sıcaklık, pH ve başlangıç metilen mavisi konsantrasyonunun adsorpsiyon verimine etkileri gözlemlenmiştir. Deneyler sonucu elde edilen verilerin Langmuir ve Freundlich gibi çeşitli izotermlere uygunluğu belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, adsorpsiyon kinetiği ve adsorpsiyon termodinamiği de incelenmiştir. Aktif karbon, katalpa ağacı meyvesi, çeltik kabuğu, muz lifi, metilen mavisi, adsorpsiyon.

ADSORPTION OF TEXTILE DYES ON ACTIVATED CARBON FROM WASTE BIOMATERIALS The pollution caused by industrial wastewater has become a common problem for most of the countries. Wastewater from the textile is polluted by dyes. Various kinds of activated carbon have been used as low-cost adsorbents for removal of dyes from wastewaters. In this study, activated carbons prepared from catalpa, paddy shells and banana fiber were used for the adsorption of methylene blue from aqueous solutions. In the experiments done, the effects of temperature, pH and initial methylene blue concentration on adsorption yield were examined. The experimental results were applied to several isotherms like Langmuir and Freundlich isotherms. The adsorption kinetics and thermodynamics were also investigated. Activated carbon, catalpa, paddy shells, banana fiber, methylene blue, adsorption.
Keywords: Boya Maddeleri; Tekstil; Tekstil Kimyası