DIMAŞK SELÇUKLU MELİKİ ERTAŞ B. TUTUŞ - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Suriye Selçuklu Devleti'nin kurucusu olan Tâcüddevle Tutuş'un beş oğlundan birisi de Ertaş b. Tutuş'tur. Babası Tâcüddevle Tutuş'un Berkyaruk b. Melikşâh ile Büyük Selçuklu taht mücadelesinde hayatını kaybetmesinden sonra Ertaş, kardeşi Dımaşk meliki Dukak'ın yanında iken isyan edeceği düşüncesiyle Baalbek'e gönderilmiştir. Burada dokuz yıl kalan Ertaş, Dukak'ın 1104 yılında ölmesiyle bir süre Dımaşk meliki olmuştur. Melik iken annesinin ve adamlarının telkinleri sonucu kendisine suikast yapılacağına inanmıştır. Atabeg Tuğtegin'in kendisine komplo kurduğunu düşünen Ertaş, bir gece Dımaşk'tan ayrılmış ve Tuğtegin'e karşı bazı ittifaklarda bulunmuştur. Tuğtegin'in düşmanı olan Aytegin el-Halebî ile birleşmiştir. Onunla birlikte Kudüs Kralı I. Baudouin'den Tuğtegin'e karşı yardım istemiştir. Kudüs Kralı I. Baudouin'in ordusunda yer alarak Fâtımîler'e karşı savaşmıştır. Umduğunu bulamayan Ertaş, son olarak Rahbe'ye gitmiş ve büyük ihtimâlle 1107 yılından sonra vefat etmiştir. Bu çalışma ile bugünlerde olduğu gibi tarihte de her yönden karışık olan Suriye (Bilâdü'ş-Şam) coğrafyasında, XI. yüzyıl sonu ve XII. yüzyıl başlarında yaşamış olan bir Selçuklu hanedan mensubu tanıtılmaya çalışılacaktır.

One of his five sons of Tac al-Dawla Tutush who was founder of Syria Seljuk State, was Irtash b. Tutush. After his father Tac al-Dawla Tutush died in the struggle for the throne with Barkyaruq b. Malikshah, while with his brother Damascus Malik Duqaq, he was send to Baalbek with idea of rebellion. Irtash, who lived in Baalbek nine years, was Damascus Malik with death of Duqaq in 1104 for a while. While Malik, because of suggestions of his mother and men he believed in assassinate to himself. Irtash, who thinked that Atabeg Tughtagin was conspiracy himself, left from Damascus in another night. He established some alliances against Tughtagin. He combined with Aytagin of Aleppo, who was enemy of Tughtagin. Together with him, he helped from Jerusalem King I. Baudouin against Tughtagin. He fighted against Fatimids in army of Jerusalem King I. Baudouin. Finally Irtash, who was disappointed, went to Rahba and it's probably he died after from 1107. In this research is going to work to introducing a member of Seljuk family, who lived in last of XIth century and beginnings of XIIth century in Syria (Bilâdü'ş-Şam), where was mixed through and through in history as being in nowadays.
DAMASCUS SELJUK MALIK IRTASH B. TUTUSH
Keywords: Tarih