Kısa süreli sermaye hareketlerinin gelişen ekonomiler üzerindeki etkileri: Türkiye örneği - Siampan, Etze (My University, 2012)
Kısa Vadeli Sermaye Hareketleri, Reel Döviz Kuru, Büyüme ÖZET KISA SÜRELİ SERMAYE HAREKETLERİNİN REEL DÖVİZ KURU VE EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Türkiye’de 1980 dönemi öncesinde finansal serbestleşme ve dışa açılmaya dair çalışmalar gerçekleşse de uygun ekonomik ve siyasi ortamın oluşturulmaması sebebiyle ülkeye yönelen sermaye miktarı kısıtlı oranda kalmıştır. Bu nedenle, 1980 senesinden itibaren, yeni ekonomik kurallara uyumlu hale gelerek, dünya ülkeleriyle bütünleşme yoluna giren Türkiye ekonomisi, yabancı sermayeyi ülke ekonomisine çekmeye başlamıştır. Türkiye'de 1989 senesinde sermaye hareketlerinin tamamiyle serbestleşmesi sonucunda artış gösteren kısa vadeli sermaye girişleri, Türkiye'nin iç dinamiklerinden kaynaklanan sorunları geçici olarak bertaraf etmiş, ancak uzun vadeli sürdürülebilir bir büyüme sürecini beraberinde getiremediği görülmektedir. Bu liberalleşme döneminde oluşan spekülatif özellikte bir büyüme dalgası kalıcı olamamış ve hemen hemen her genişleme süreci krizle sonuçlanmıştır. Türkiye ekonomisini etkileme sürecindeki en önemli ekonomik büyüklüklerden birisi reel döviz kurudur. Kısa vadeli sermaye hareketlerinin serbestleşmesi sonucunda reel döviz kurlarında ciddi istikrarsızlıklar ve büyük ölçüde belirsizlikler meydana gelmiştir. Bunun sonucunda ekonomik büyüme de etkilenmiştir. Bu çalışmanın amacı bir çok tartışmalara neden olan, özellikle finansal krizlerde ana neden olarak gösterilen kısa vadeli sermaye hareketleri incelemek ve reel döviz kuru, büyüme arasında etkileri ampirik çalışmayla ortaya koymaktır. Short Run Capital Movements, The Real Exchange Rate, Growth

THE EFFECTS OF SHORT RUN CAPİTAL MOVEMENTS ON DEVELOPİNG ECONOMİES: TURKEY EXAMPLE Although there were some studies about the liberalization before 1980s, the capital flows has limited toward the country due to inappropriated political and economical structure. Thus, Turkish economy which has appropriated new economic rules and tried to globalize with other countries since 1980, has began to attract foreign capital. The movement of capital has liberalizated at Turkey in 1980 as a result of this, the increase of the short-run capital inflows lead to eleminate the problems which has caused of the internal dynamics of Turkey however, it could be seen that is not a sustainable growth process. The speculative wave of growth that has existed in this liberalization period was not permanent and almost every growth process resulted with a crisis. Real exchange rate is the significant economic indicator in the process of effecting Turkey economy. As a result of liberalization short-run capital movements, there were serious instability and uncertainty on real exchange rate. Thus, growth rate has affected from this situation. The purpose of this study analyze the short run capital movements argued and has caused a lot of financial crisis, and stating the effects between real exchange rate and growth by using emprical techniques.
Keywords: Ekonomik Büyüme; Reel Döviz; Sermaye Piyasası