Diş destekli üç üyeli ve dört üyeli köprü restorasyonlarında, metal üzerine preslenmiş porselen (pom) ile zirkonyum destekli ve konvansiyonel metal seramik restorasyonların, venerleme öncesi ve sonrası marjinal uyum ve iç uyumlarının karşılaştırılması Varol, Seda dnş.: Prof. Dr. Yasemin Kulak Özkan DOKTORA TEZİ PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN - Varol, Seda (My University, 2014)
Amaç: Çalışmanın amacı; üç farklı sistem ile hazırlanmış diş destekli üç ve dört üyeli köprü restorasyonlarında, üstyapı uygulaması öncesi ve sonrası marjinal uyum ve iç uyumların karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Birer adet kesilmiş küçük azı ve büyük azı dişlerini içeren, 30’ar adet üç ve dört üyeli, toplam 60 adet köprü modeli paslanmaz çelik alaşımdan hazırlandı. Örnekler; her grupta 10’ar adet üç ve dört üyeli köprü olacak şekilde rastgele 3 gruba ayrıldı ve IPS InLine PoM (Ivoclar Vivadent, Liechtenstein) (POM), IPS e-max Zir CAD/ ZirPress (Ivoclar Vivadent, Liechtenstein) (ZİR) ve konvansiyonel metal porselen (MDP) köprü restorasyonları hazırlandı. Alınan silikon replikalardan kesitler elde edilerek restorasyonların marjinal ve iç uyum değerleri ölçüldü. Bulgular ve Sonuçlar: Marjinalden alınan ölçümlerin ortalaması molar dişlerde; MDP: 78.44 ± 32.01µm; POM: 89,84 ± 29.20µm; ZİR : 85.17 ± 28.49µm, premolar dişlerde MDP: 76.08 ± 27.92 µm; POM: 89.94 ± 23.49 µm ve ZİR: 87.18 ± 28.25 µm bulundu. Sadece molar intermarjinal (mIM) bölgede 3 ve 4 üyeli protezler arasında istatistiksel olarak fark bulundu. Üstyapı uygulaması sonrasında, molar-aksiyookluzal hariç tüm ölçüm bölgelerinde aralık değerlerinde artış gözlendi. Molar-intermarjinal, premolar-marjinal ve premolar-intermarjinal bölgelerinde, 4 üyeli MDP köprülerdeki üstyapı uygulaması sonrası aralık artışı istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p≤0.05). Çalışmamızdan elde edilen sonuçlara göre; materyallerin klinik olarak kullanımının uygun olduğunu, fakat sonuçlarımızın, IPS InLine POM ile ilgili in vitro ve in vivo çalışmalar ile desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Anahtar Sözcükler: zirkonyum, preslenmiş porselen, marjinal, iç uyum, köprü

Purpose: In vitro comparison of marginal and internal fit between 3- and 4- units press-on-metal ceramic (PoM), zirconia supported (ZIR) and conventional metal ceramic (MC) fixed partial dentures before and after veneering. Material and method: 10 pieces for each 3 and 4 unit MC, IPS InLine PoM and IPS e-max Zir CAD/ Zir Press fixed partial dentures were produced. Cross-sections from silicone replicas were examined and measured pre/ post veneering with a light microscope. Results and Conclusion: Mean values for molars were 78.44 ± 32.01µm (MC); 89,84 ± 29.20µm (PoM); and 85.17 ± 28.49µm (ZIR); 76.08 ± 27.92 µm (MC); 89.94 ± 23.49 µm (PoM) and 87.18 ± 28.25 µm (ZIR) for premolars. No difference existed between means of 3 and 4 units’ bridges except molar-intermarginal region. After veneering, increase of gap in all sites was observed except molar-axio occlusal region. Gap increase after veneering of 4-units metal ceramics at molar-intermarginal, premolar-marginal and premolar intermarginal regions was significant (p≤0.05). According to our results, we believe these materials would be suitable for daily clinical practice. The findings of this study need to be confirmed with in vitro and in vivo studies. Key words: zirconia, pressed ceramic, marginal, internal, fit
Keywords: Diş Protezleri; Diş Protezleri, İmplant Destekli