Enerji politikasının Türkmenistan-İran ilişkilerinde ekonomik etkileri - Sadiq, Wahida (My University, 2024)
Türkmenistan ve İran arasındaki enerji politikaları, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Türkmen gazı ve petrolünün İran üzerinden uluslararası piyasalara taşınması, Türkmenistan için önemli bir gelir kaynağıdır ve bu süreçte iki ülke arasındaki işbirliği artmaktadır. Ayrıca, enerji alanındaki işbirliği, bölgesel istikrarı sağlamaya ve ekonomik kalkınmayı desteklemeye katkıda bulunmaktadır. Ancak, uluslararası yaptırımlar ve politik gerginlikler zaman zaman bu ilişkileri olumsuz etkileyebilmektedir. Bu çalışma, enerji politikalarının Türkmenistan-İran ekonomik ilişkilerine olan etkilerini detaylı bir şekilde incelemektedir. Bu bağlamda, çalışma, “Türkmenistan ve İran arasındaki enerji işbirliği, Türkmenistan'ın enerji ticaret gelirini olumlu yönde etkiler ve bu işbirliği bölgesel ekonomik istikrarı artırır” hipotezini test etmeyi amaçlamaktadır. Analiz kapsamında, enerji ticaret gelirinin belirleyicileri olarak enerji fiyatları, enerji ihracatı, İran ve Türkmenistan'ın GSYİH'si, ticaret hacmi ve uluslararası yaptırımlar gibi değişkenler ele alınmış ve bu değişkenlerin enerji ticaret gelirine olan etkileri ekonometrik yöntemlerle incelenmiştir. Gelecekte yapılacak çalışmalar, enerji işbirliğinin daha detaylı incelenmesi ve politika yapıcılarına yönelik stratejik önerilerin geliştirilmesi açısından önemli katkılar sağlayacaktır.

Energy policies between Turkmenistan and Iran have a significant impact on the economic relations between the two countries. The transportation of Turkmen gas and oil to international markets via Iran is an important source of income for Turkmenistan and cooperation between the two countries is increasing in this process. Moreover, cooperation in the energy field contributes to ensuring regional stability and supporting economic development. However, international sanctions and political tensions can sometimes negatively affect these relations. This study examines in detail the impact of energy policies on Turkmenistan-Iran economic relations. In this context, the study aims to test the hypothesis that energy cooperation between Turkmenistan and Iran positively affects Turkmenistan's energy trade income and increases regional economic stability. Within the scope of the analysis, variables such as energy prices, energy exports, GDP of Iran and Turkmenistan, trade volume and international sanctions are considered as determinants of energy trade income and the effects of these variables on energy trade income are analyzed by econometric methods. Future studies will make significant contributions to examining energy cooperation in more detail and developing strategic recommendations for policy makers.
Economic impacts of energy policy on Turkmenistan-Iran relations
Keywords: bölgesel istikrar; cooperation; Dış ilişkiler; Doğal Gaz; economic development; economic impacts; ekonomik etkiler; ekonomik kalkınma; Energy policy; Enerji politikası; Foreign relations; Iran; international market; İran; işbirliği; Natural Gas; oil; petrol; political tensions; politik gerginlikler turkmenistan; regional stability; sanctions; Turkmenistan; Türkmenistan; uluslararası piyasa; yaptırımlar