Küreselleşme sürecinde finans kapitalin yükselişi ve 2007-2009 dünya krizi - Karataş, Togan (My University, 2011)
KÜRESELLEŞME SÜRECİNDE FİNANS KAPİTALİN YÜKSELİŞİ ve 2007 – 2009 DÜNYA EKONOMİK KRİZİ Dünya ekonomisinde özellikle 1970 sonrası süreci tanımlayan değişkenler küreselleşme, neoliberalizm ve finansallaşma olmuştur. Bu süreçte birikim rejimindeki dönüşüm ile birlikte, kapitalizm daha çok finansal alanda yaşamaya başlamıştır. Bu bağlamda kapitalizmin krizleri de finansal kaynaklı olma eğilimi göstermiştir. Bu tez çalışması finansal alanda ortaya çıkan ABD kaynaklı 2007 – 2009 Dünya Ekonomik Krizini Marxist açıdan incelemeyi denemiştir. Çalışmada kapitalizmin temel özellikleri, bir toplumsal ilişki olarak sermayenin içsel yapısı, finans kapitalin özgünlükleri, kapitalizmde krizin rolleri ve Marxist kriz kuramları teorik açıdan ele alınmıştır. Ayrıca finansallaşma başta olmak üzere, bu krizin özgün yanları, nedenleri ve sonuçları anlatılmaya çalışılmıştır. Krizin gelişiminin temelinde finans kapitalin yükselişinin önemli bir rolü olduğu görülmüştür. Bu bağlamda ekonominin finansallaşmasının – malileşmesinin 2007 – 2009 Dünya Ekonomik Krizinin en önemli dinamiği olduğu gözlemlenmiş ve krize dair bulgular ortaya koyulmuştur. RISE of FINANCIAL CAPITAL in GLOBALIZATION and 2007 – 2009 WORLD ECONOMIC CRISIS The variables indicating the period in the global economy, mainly after the 1970s have determined as globalization, neoliberalism and financialization. In this period, capitalism has been experienced mostly in the financial field together with the transformation in the accumulation regime. In this context, the crisis of capitalism has shown a tendency to be financially based as well. The thesis aims to investigate 2007 – 2009 the World Economic Crisis, emerged in the financial field in the USA, from a Marxist point of view. In the study, the fundamental characteristics of capitalism, internal structure of capital as social relationship, originalities of finance capital, roles of crisis in the capitalism and Marxist crisis theories have been dealt with on a theoretical base. In addition, the distinctive aspects, causes and effects of the crisis, - particularly financialization has been intended to reveal. It has been discerned that the rise of financial capital has a crucial role on the underlying cause of the crisis development. In this regard, financialization of economy has been observed to be the most significant dynamics of 2007 – 2009 the World Economic Crisis and the findings concerning the crisis has been put forward.
Keywords: Ekonomik Kriz; Finansallaşma; Küreselleşme