Lca comparıson of munıcıpal solıd waste management strategıes: a case study - Geyhan, Eren Yıldız (My University, 2016)
BELEDİYE KATI ATIK YÖNETİM STRATEJİLERİNİN YDD KARŞILAŞTIRMASI: ÖRNEK BİR ÇALIŞMA Geri dönüştürülebilir ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması; sosyal, ekonomik, kültürel ve çevresel açıdan kozmopolit yapıya sahip olan İstanbul gibi büyük şehirlerde önemli bir problemdir. Çevresel ve sosyal açıdan etkin bir ayırma-toplama ve geri dönüşüm uygulamasının sağlanması için yönetim sistemleri; geri dönüştürülen materyal miktarı, kaynak tüketimi, emisyon oluşumu, çalışma koşulları, sosyal kabul edilebilirlik ve insan hakları gibi hususları da içeren bütünlükçü bir yaklaşımla analiz edilmelidir. Bu tez kapsamında, mevcut ve alternatif belediye ambalaj atığı yönetim sistemleri çevresel ve sosyal etkiler dikkate alınarak analiz edilmiş ve kıyaslanmıştır. Araştırma, uzun dönemli saha gözlemi, veri toplama ve mevcut sistem analizi üzerine temellendirilmiştir. Mevcut sistem analizinden sonra, araştırma sahası için alternatif senaryolar belirlenmiştir. Alternatif senaryoların çevresel performansı mevcut sistem verilerine göre hesaplanırken; sosyal etkileri belirlemek için daha fazla saha gözlemi ve paydaşlarla ikili görüşmeler yapılmıştır. Senaryoların çevresel ve sosyal etkileri, Yaşam Döngü Değerlendirmesi metodu kullanılarak belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, yasal olmayan toplama sistemlerinin yasal toplama sistemlerine göre çevresel olarak daha etkili olduğunu göstermiştir. Kaynak tüketimi artsa dahi, daha fazla geri dönüştürülebilir materyalin toplandığı sistemler çevresel açıdan daha avantajlı olmuştur. Diğer taraftan; sosyal etki değerlendirme sonuçları, yasal olmayan toplama sistemlerinin yasal toplama sistemiyle karşılaştırıldığında dezavantajları olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, sistemlerin çevresel ve sosyal zayıflıklarının entegre edilmiş sistem uygulamalarıyla minimize edilebileceği bulunmuştur.

LCA COMPARISON OF MUNICIPAL SOLID WASTE MANAGEMENT STRATEGIES: A CASE STUDY Source-separated collection of recyclable packaging wastes has been a huge issue for metropolitan cities such as Istanbul considering their socially, economically, culturally and environmentally cosmopolite structure. In order to provide an environmentally and socially effective separation-collection and recycling application; management system has to be analyzed with a holistic approach including the issues, such as recycled packaging material amounts, source consumptions, related emissions, working conditions, social acceptability and human rights. In the scope of this thesis, existing and alternative municipal packaging waste management systems were analyzed and compared each other in terms of environmental and social impacts. The research was mainly based on a long term site observation, data collection and existing system analysis. After the existing system analysis, alternative scenarios were determined for the research area. Environmental performance of alternative scenarios were calculated in terms of existing system data, whereas more site observations and interviews with social groups were conducted for determination of the social impacts. Both environmental and social impacts of the scenarios were determined by using Life Cycle Assessment methodology. Results of the study showed that informal collection was environmentally more effective than the formal collection systems. Even the resource consumptions were increased; more recycling material collected systems were still environmentally more beneficial. On the other hand, social impact assessment results indicated that informal collection system had social disadvantages compared to formal systems. And finally, it was found that environmental and social weaknesses of the system could be minimized with integrated system applications.
Keywords: Atık ürünler; Katı atık yönetimi; Kirlilik-- Çevresel yönler; Türkiye; Yerel yönetmler