Sporda sosyal sorumluluk projeleri ve marka imajı ilişkisi, şirketlerin bakış açısı - Gümüş, Aykut (My University, 2018)
Sporda Sosyal Sorumluluk Projeleri ve Marka İmajı İlişkisi, Şirketlerin Bakış Açısı, Aykut GümüşAmaç: Araştırmamızda sporda sosyal sorumluluk projeleri ve marka imajı ilişkisi incelenmiş, bu konuya ilişkin şirketlerin görüşleri alınarak sporda KSS uygulamalarının marka imajına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamızda nitel araştırma yöntemi uygulanmıştır. Sporda KSS uygulamaları ya da spor ile ilgilenen 8 şirket olasılık temelli örneklem yöntemine göre seçilmiştir. Şirketlerde yönetici pozisyonundaki kişilere bire bir görüşme formu uygulanmıştır. Kişilere elektronik posta aracılığıyla ulaşılmış, yüz yüze görüşme yapılmıştır. Yüz yüze görüşme esnasından ses kayıt cihazı ile veriler kayıt edilip daha sonra incelenmiştir. Bire bir görüşme formunda ki soruların önceden literatür kapsamında temasal bağlantıları belirlenmiştir. Bu araştırmamızda betimsel analiz yöntemi ile veriler incelenmiş, yorumlanmıştır. Şirketlerin verdiği cevaplar ise daha öncesinden oluşturulmuş veri analizi tablosu aracılığıyla kodlanarak yorumlanmıştır.Bulgular: Araştırmamızda şirketler kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarını önemsediğini belirtmiştir. Bu organizasyonları genellikle toplum için uyguladıklarını; toplumdan aldığını topluma geri verme değeri üzerine oluşturduklarını belirtmişlerdir. Ayrıca şirketler, sporun tuku özelliğine inanıp; bu özellik sayesinde sporun geniş kitlelere vermek istediği mesajı rahatça iletebileceğini belirtmişlerdir. Özellikle sporda KSS uygulamalarının toplumsal ilişkileri iyileştirmede ve kurumsal yönetim konusunda şirketlere fayda sağlayabileceği belirtilmiştir.Sonuçlar: Şirketler sporda KSS uygulamalarının şirketlerin marka imajına olumlu yönde etki edebileceğini belirtmişlerdir. Bu olumlu etkiyi kanıtlayabilecek veriler ya da raporlar marka imajı ölçümleme yöntemi probleminden dolayı ortaya konulamamıştır.

Sport Based Corporate Social Responsibility Initiatives and Brand Image Relation, Perspective of Companies, (Aykut Gümüş),Research aim: We examined the relationship between sports based CSR initiatives and brand image in this research. Also we aimed at analyzing the effect of sports based CSR initiatives on companies’s brand image with the approach of companies. Methods: A qualitative method has been used in this study. Eight companies in the field of sports involved in sport based CSR initiatives were surveyed. The qualitative study was conducted using a probability based sampling method. We reached out to companies via e-mail for the face to face interview. The interview with the responsible department manager was recorded using a voice recorder. Also a descriptive analysis has been done in this research. The connection of themes have been classified beyond the literature before the face to face interview. Afterwards the answers have been coded and intrepreted and for the findings of the research. Findings: The companies defined the effect of sport based CSR initiatives on companies’s brand image positively. They also remarked the aim of these initiatives for the society under the value of bringing back to society what they get from the society. Also the companies believe in the power of passion in the sports industry. The companies emphasize that the communication with the society is getting easier through the power of the passion in the sport. Deliberately they emphasized the sports based CSR initatives plays major role for making something right in the society and having better corporate communications Results: The companies remarked that the sport based CSR initatives might effect companies’s brand image positively. However the lack of brand image measurement methods and limitations of reaching reports avoids the objective of this positive effect.
Keywords: brand image; marka imajı; Öğrenim ve öğretim; Spor; sporda markalaşmak Sport based CSR initatives; Sporda sosyal sorumluluk; Sports; sports branding; Study and teaching