Bir XVIII. yüzyıl müellifi Ebû Bekir Nusret Efendi’nin “Mâ-Hazara Fiˈt-Tıbbıˈr-Rûhâni Veˈl-Cismânİ” adlı tıp eserinin incelenmesi ve transkripsiyonu - Özkaya, Şule Yüksek (My University, 2017)
“Mâ-hazara fiˈt-tıbbıˈr-Rûhâni veˈl-cismâni” Ebû Bekir Nusret Efendi‟nin XVIII. yüzyılda kaleme aldığı bir tıp eseridir. İçerisinde hem maddi hem de manevî tedavi metotlarını barındıran bu eser, Osmanlıların genel anlamdaki tıp anlayışını ve uygulamalarını yansıtan bir özelliğe sahip olması bakımından önemlidir.

“Mâ-hazara fi’t-tıbbı’r-rûhânî ve’l-cismânî” is the medical work of Ebû Bekir Nusret Efendi which was written up in 18th Century. This work features material and nonmaterial treatment methods. It has a significance in terms of representing Ottoman‟s general medical view and practices.
Keywords: EBÛ BEKİR NUSRET EFENDİ; Ebû Bekir Nusret Efendi, (ö. 1210 H.); MÂ-HAZAR; Osmanlı İmparatorluğu; Tarih; Tedavi yöntemleri; Tıp