KOBİ kredilerinin tahsis süreci, geri dönüşüm sorunu ve değerlendirilmesine ilişkin çözüm önerileri - Akgün, İlkan (My University, 2019)
Son yıllarda dünya çapında yaşanan değişimler kendini ekonomik alanda da göstermiş ve piyasa oyuncuları arasındaki roller yeniden belirlenmiştir. Yaşanan bu değişime çok daha hızlı uyum sağlayabilen KOBİ’ler de yeni düzenin en önemli oyuncularından biri haline gelmişlerdir. Bu yüzden, avantajlarının yanında birçok risk unsuruna karşı da kırılgan olan bu işletmeler, devletlerin ve özel sektörün ilgisini çekmiştir. Çalışmanın birinci bölümü, KOBİ kavramı ve genel görünümü ile ilgilidir. KOBİ’lerin tespitinde kullanılan nicel ve nitel kriterler ile karşılaşılan sorunlar ve temel finansman yöntemleri bu bölümde incelenmiştir.İkinci bölümün konusu, Dünya’nın çeşitli ekonomilerindeki KOBİ konseptidir. KOBİ tanımı, tarihsel gelişimi ve ekonomiler için önemi bu bölümde tartışılmıştır. Ayrıca farklı ülkelerdeki sorunlu krediler de bu bölümde incelenmiştir.Üçüncü bölüm, ikinci bölümde bahsedilen hususların Türkiye açısından ele alındığı bir bölüm olmuştur. Ayrıca Türkiye’de faaliyet gösteren bankalardaki KOBİ bankacılığı süreçleri de bu kısımda incelenmiştir.Dördüncü bölümde ise değerlendirmeye alınan KOBİ’lerin verileri incelenerek takibe intikal öncesi bir erken uyarı sinyali yakalamanın mümkün olup olmadığı araştırılmıştır. Bu incelemede, çeşitli mali analiz rasyoları kullanılarak veriler üzerinden bir trend tespit edilmeye çalışılmıştır.Sonuç olarak, KOBİ’ler birçok ekonomide önemli bir yer tutmakta ancak ciddi sorunlarla da baş etmek durumundadırlar. Bu işletmelerin en önemli finansman seçeneği olan banka kredilerinin takibe intikal riskini ölçmek, hem bankaların hem de KOBİ’lerin faaliyetlerinin sürdürülebilir olması açısından kritik önemdedir. Yapılan inceleme neticesinde, firmaların yalnızca mali verileri kullanılarak bu riskin tahmin edilebilmesine yönelik anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır.

In recent years, changes in the world is also seen in the economic area and roles of market players are determined over again. SMEs, who have adopted these changes much more quickly, have been one of the most important players of this new regime. Therefore, these business units, who are fragile against some risk elements besides many advantages, attracted attention of governments and private sector.The first chapter of the study is about the concept and an overview of SMEs. Quantitative and qualitative criterias used in the determination of SMEs, common problems and some basic funding methods are presented in this chapter.SME concept in various economies of the world is the subject of the second chapter. Definition of SMEs, historical developments and importance for the economies are discussed in this chapter. Non-performing loans in different countries also analyzed in this chapter.The third chapter is the section that all cases mentioned in the second chapter are handled for the Turkey. Additionally, SME banking process of banks operate in Turkey, examined in this section.In the fourth chapter, it is investigated that whether it is possible to detect an early warning signal by studying the data of SMEs who are taken into consideration. A trend over the data is aimed to be detected by using various financial analysis ratios in this study.As a result, SMEs not only loom large for the economies but also need to cope with many problems. The evaluation of NPL risk for a bank loan, which is the most imortant financing option for these businesses, is crucially important for both banks and SMEs in order to maintain sustainable business activities. As a result of the study, a meaningfull relationship could not be found to predict the risk by using only financials.
Keywords: Bank; Banka; Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Kredi; Küçük ve Orta Boy İşletme; Loan; Non-Performing Loan; Small and Medium-Sized Enterprise; Sorunlu Alacak