Spondiloartropatilerin genetik ve epigenetik yaklaşımla incelenmesi: ankilozan spondilitte epigenetik modifiye edicilerin ekspresyonu - Çolakoğlu, Şeyma (My University, 2015)
1.ÖZET Spondiloartropati (SpA) hastalık grubunda yer alan Ankilozan spondilit (AS); başlıca enflamatuvar sırt ağrısı, asimetrik periferal oligoartrit, entezit ile tanımlanmış, diğer çok etkenli hastalıklar gibi, ortaya çıkışı genetik ve çevresel etkenlerle tetiklenen romatizmal otoimmün bir hastalıktır. Geçtiğimiz yıllar içinde insan ve diğer organizma genomlarının dizilenmesiyle varyasyonların incelenmesi, birçok hastalıkta olduğu gibi, AS hastalığının da genetik temelinin anlaşılması konusunda anlamlı mesafe kaydedilmesine imkan sağlamıştır.Genetik temelin yanı sıra epigenetik değişikliklerin de fizyolojik süreçlerde olduğu kadar, hastalık gelişiminde de önemli olduğu bilinmektedir. Epigenetik değişiklikler, DNA dizisindeki değişimlerle açıklanamayan gen ifadesindeki kalıtsal değişiklikler olarak tanımlanır. Başlıca epigenetik değişiklikler; DNA metillenmesi, histon ve kromatin yapı değişiklikleri ve kodlamayan RNA havuzundan oluşur. Yapılan çalışmalarda, epigenetik özellikleri etkileyen moleküllerin ifade edilmesinde ortaya çıkan değişikliklerin artirit gelişimi ve romatoid artiritin patogeneziyle ilişkisi olduğu rapor edilmiştir. Bu çalışmada AS tanısı almış diskordant monozigotik ikizler ile hastalığın radyolojik skorlamasına göre ağır ve hafif grup olarak klinikte tanımlanan iki gruba dahil edilmiş hastalarda epigenetik yapıyı düzenleyen (DNA metilaz, histon metilaz, kromatin şekillendiriciler gibi) genlerin ekspresyonları analiz edilmiştir. Analiz sonucunda NEK6, PRMT6, KDM6B, AURKA, CARM1, SETD1B, SETDB1, PRMT1, DNMT1, PRMT3, SETD7, MBD3, HDAC1, KDM4A, MLL, SUV420H1, NCOA3, KAT2B, SMYD3, RPS6KA5 genlerinin ekspresyonlarında görünen gruplar arası farklılık, anılan genlerin daha yüksek sayıda hasta gruplarında ekspresyon açısıdan incelenerek, doğrulanması gerektiğini ortaya koymuştur. Spondiloartropati , Ankilozan Spondilit, Epigenetik, Epigenetik Modifiye Edici 1.

Ankylosing spondylitis (AS), which is a member of multifactorial autoinflammatory Spondyloarthropathies, is defined by inflammatory dorsal pain, asymmetric peripheral oligoarthritis, enthesitis. The analysis of variations by DNA sequencing in human and other organisms has enabled a significant progress in understanding of the genetic basis of AS and many other diseases. Beside genetical basic, epigenetic changes are also considered as important tools for physiological processes and disease development. Major epigenetic changes can be classified as DNA methylation, histone modifications, chromatin remodelling and non-coding RNA effects. Studies so far are indicating that expression changes of molecules involved in epigenetic modifications might have a role in development of arthritis and pathogenesis of rheumatoid arthritis. In this study the expression of so called “epigenetic modifiers” like DNA methylase, histon methylase, chromatin remodeller complex has been analysed in a discordant monozygotic twin couple for AS and AS patients that have been classified as “fast progressing” and slow progressing according to radiographic scoring. The differential expression in NEK6, PRMT6, KDM6B, AURKA, CARM1, SETD1B, SETDB1, PRMT1, DNMT1, PRMT3, SETD7, MBD3, HDAC1, KDM4A, MLL, SUV420H1, NCOA3, KAT2B, SMYD3, RPS6KA5 genes should be validated in the same patient groups with larger number of subjects. Key Words: Spondyloarthropathy, Ankylosing Spondylitis, Epigenetic, Epigenetic Modifier
Keywords: Genetik; Tıbbi biyoloji