Akciğer tüberkülozlu hastalarda bilgi eksikliğine bağlı gelişen ruhsal değişiklikler - Çevik, Yadigar (My University, 2008)
Bu araştırma, Akciğer tüberkülozlu hastaların bilgi eksikliğine bağlı gelişen ruhsal değişikliği belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Veriler; yüz yüze görüşme yöntemiyle, hastaların bireysel özelliklerine ilişkin tanıtıcı toplam 21 soru içeren anket formu ve ruhsal değişikliği değerlendirmek için Hastane Anksiyete Ve Depresyon Ölçeği (HAD) kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesi, Statistical Package for Social Sciences (SPSS) programında istatistik uzmanı tarafından yapıldı. Verilerin yorumlanmasında yüzdelik, student t test; paired samples test kullanıldı; parametreler arası ilişkilerin saptanmasında ise Pearson krelasyon analizi kullanıldı. Niteliksel verilerin karşılaştırılmasında ise Ki-Kare testi kullanıldı. Ölçek geçerlilik ve güvenirliği ise Reliability analiz ile değerlendirildi. Olguların büyük çoğunluğu 34,7514,68 yaşında ve erkek % 70,8’tir. Olguların % 53,1 evli, % 59.2’i ilköğretim mezunu, % 24,60’ü serbest meslek sahibidir. Olguların % 62,3’ü hastalık hakkında bilgisi olduğunu, % 80,8 aile ve arkadaş desteğinin yeterli olduğunu, %72,3 hastalığın nedenini bilmediğini, hastalığın sizde uyandırdığı belirgin duygu nedir sorusuna; öfke şeklinde cevap verenler % 19,2’si; üzüntü diyenler % 66,2 şeklinde cevap vermişlerdir. Araştırmaya alınan olguların, cinsiyet, medeni durum, hastalığı ruhsal açıdan değerlendirme, anksiyete ve depresyon puanları arasındaki ilişkiler incelendiğinde; aralarında istatistiksel olarak anlamlı farkların (p<0.01; p<0.05) olduğu saptandı. Yaş, eğitim, hastalık sonrası aile içi ve arkadaşlık desteği, hastalığının nedenini hastaya tüberküloz hastalığı doğrultusunda verilen eğitimin ve hastanın bilme durumunun ile anksiyete ve depresyon puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı ( p>0.05 ). Araştırmamıza göre; hastaya verilen eğitimin anksiyete ve depresyon puanları üzerinde etkisi olduğu bulundu. Ayrıca olgularımızın sosyo-demografik ve hastalığa ilişkin özellikleri anksiyete ve depresyon puanlarını etkilemektedir Akciğer tüberkülozlu hastalara sadece hastaya değil hasta ailesine ve topluma da eğitim verilmesi gerektiği, hastayı bütüncül ele alınıp tedavi süresi boyunca uzmanlaşmış kişiler ya da psikiyatri hemşireleri tarafından danışmanlık verilmesi gerekmektedir. Akciğer tüberkülozu, bilgi eksikliği, anksiyete ve depresyon.,

Psychologıcal Changes Related To Lack Of Knowledge In Patıents Wıth Pulmonary Tuberculosıs This descriptive study was performed to determine the psychological changes related to lack of knowledge in patients with Pulmonary Tuberculosis. Data were obtained by face to face interviews, in which a questionnaire including 21 questions about individual characteristics and Hospital Anxiety and Depression Scale (HAD) assessing psychological changes were used. Data analysis was performed by a professional statistician using Statistical Package for Social Sciences (SPSS). Percentage, student t test was used for data interpretation and Pearson correlation analysis was used for determination of relationships between data. Chi-square test was also used for comparison of qualitative data. Scale validity and reliability was evaluated by Reliability analysis. Most of the cases were male (70.8%) and 34,75±14,68 years of age. 53.1% of patients were married, 59.2% had finished primary education and 24.60% were self-employed. 62.3% of patients said that they were knowledgeable about their disease, 80,8% said that thay had enough family and friend support, 72.3% said that they did not know the cause of the disease. “What do you feel about your disease?” question was answered by 19.2% of patients as anger and by 66.2% of patients as sadness. When relationhips between sex, age, marital status, psychological evaluation of their disease, anxiety and depression scores of patients involved in the study were evaluated, a statistical significance was found (p<0.01; p<0.05). There was no statistical significance between age, education, family and friend support after getting tuberculosis, cause of the disease, education given to the patient, conditions of knowledge about the disease and anxiety-depression scores (p>0.05). According to our findings, information given to patients has effects on anxiey and depression scores. İt was also found that sociodemographic and disease related characteristics of our cases effect anxiety and depression scores. In pulmonary tuberculosis, education must be given not only to the patient, but also to the family and society. Patients must be evaluated as a whole and consulted by professional people or psychiatry nurses during the course of treatment. Key words: Pulmonary tuberculosis, lack of knowledge, anxiety and depression
Keywords: Hastalıklar; Hastalıklar_Psikoloji; Psikiyatri Hemşireliği